Projekt revitalizace a zpřístupnění areálu Rochus je u konce, vzniká zde Muzeum v přírodě

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Přesně po roce skončila nákladná revitalizace a práce na zpřístupnění bývalého vojenského výcvikového prostoru Rochus v Uherském Hradišti. Jak serveru Zlin.cz sdělil mluvčí města Jan Pášma, celkové stavební náklady dosáhly částky 29 milionů korun.

Díky revitalizaci a zpřístupnění přírodního areálu se zanedbaná a nevyužívaná lokalita proměnila v odpočinkovou zónu s vycházkovou trasou k opravené kapli sv. Rocha, která je významným poutním místem.

První myšlenky k renovaci bývalého vojenského prostoru Rochus sahají do roku 2006, kdy byla zahájena diskuze krajinných architektů nad možnou budoucí podobou celého areálu. Ideovou koncepci navrhl renomovaný krajinný architekt Ivar Otruba. „Důležitým milníkem byl rok 2010, kdy vznikla obecně prospěšná společnost Park Rochus. Jejími zakladateli se stalo město Uherské Hradiště a společnost Synot Real Estate. Vedle obou zakladatelů má své zástupce v orgánech společnosti také Zlínský kraj,“ podotkl Pášma.

Práce začaly loni v září a trvaly přesně rok. Na projekt se podařilo dostat evropskou dotaci ve výši 21,6 milionu korun.

I díky zpřístupnění a revitalizaci parku nyní v areálu vzniká Muzeum v přírodě Rochus. Finančně se na tomto projektu podílí nejen město, ale i Nadace Synot a peníze putují také z evropské dotace. Muzeum momentálně tvoří historická stodola z Břestku a brzy přibudou další tři objekty. „Půjde o věrné kopie hospodářských stavení objevených v minulosti během etnografických výzkumů v regionu,“ upřesnila mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová. Tyto objekty pak ještě doplní správní budova a veřejné toalety. Nově budované Muzeum v přírodě Rochus má lidem přiblížit lidovou kulturu od konce 19. do poloviny 20. století. Projekt počítá i s tím, že se v muzeu budou konat různé kulturní akce od masopustu přes stavění májek či dožínky až po nejrůznější vánoční pořady.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x