Baťovský areál ožije Dny řemesel

ZLÍN - Nejen pro zájemce o technické obory je určen druhý ročník Dnů řemesel v baťovském areálu ve Zlíně. Jak serveru Zlin.cz sdělila za pořadatele Kateřina Martykánová, akci pořádá Kovárna Viva a Krajská hospodářská komora Zlínského kraje.

Dny řemesel potrvají od 1. do 3. října a program je určen zejména pro žáky základních škol, jejich rodiče a učitele, kterým představí možnosti a perspektivy studia technických oborů a řemesel na Zlínsku. Poslední den je pak přístupný široké veřejnosti a zahrnuje ukázky starých řemesel, podkování koně, soutěže pro děti a další atrakce. Zakončen bude běžeckým závodem Kovářská pětka za účasti olympionika Jana Čelůstky.

Čtvrtek 1. října je vyčleněn odborným seminářům pro výchovné poradce ze zlínských základních škol. V pátek 2. října od osmi do 14 hodin přivítají žáky základních škol, kteří stojí před rozhodnutím o volbě dalšího studia. Jsou pro ně připraveny komentované prohlídky firemních provozů, ukázky moderní strojírenské výroby i prezentace perspektivních technických oborů jednotlivých středních škol.

„Registrujeme zvýšený zájem o Dny řemesel, a to jak ze strany žáků, tak i středních škol, které zde prezentují své studijní obory. Už teď díky předběžným přihláškám víme, že návštěvnost bude ještě vyšší než loni, kdy sem dorazilo na 250 žáků,“ řekl za organizátory Zbyněk Rozsypal, předseda představenstva Kovárny Viva.

Dny řemesel si pochvaluje i ředitel Střední polytechnické školy ve Zlíně Jiří Charvát. „Pořádání akcí typu Dny řemesel přispívá společně s aktivními propagačními aktivitami naší školy v posledních třech letech k velkému nárůstu žáků a naplnění strojírenských a elektro oborů. Podílí se na tom také postupná změna celospolečenského vnímání těchto oborů a také obnovení hluboce zakořeněné tradice strojírenství v našem kraji,“ dodal Charvát.

Poslední den Dnů řemesel je určený pro širokou veřejnost. V sobotu 3. října od devíti do 15 hodin je v okolí 72. až 74. budovy baťovského areálu připravený bohatý doprovodný program. Zájemci o průmyslovou výrobu mohou nahlédnout přímo do provozu Kovárny Viva. Pro příznivce tradičních řemesel jsou přichystány ukázky prací mistrů kovářských, nožířských, zámečnických a dalších. Nebude chybět ani již tradiční podkování koně. Pro loňský úspěch je opět zařazena soutěž ve vaření guláše. V ní se utkají zaměstnanci kovárny, kteří se původně vyučili kuchaři, z nedostatku pracovního uplatnění se ale rekvalifikovali a našli zde uplatnění ve strojních profesích.

Závěr programu obstará běžecký závod baťovským areálem Kovářská pětka. Hlavní kategorii, běh na pět kilometrů, odstartuje europoslankyně Martina Dlabajová, která převzala záštitu nad akcí. Na start se postaví i loňský vítěz, mistr ČR v olympijském triatlonu Honza Čelůstka, a zástupce kapitána extraligových HC PSG Zlín Jirka Marušák. Vypsány jsou i kategorie pro děti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x