Cenu města Uherský Brod převzala spisovatelka Alena Bartošíková

UHERSKÝ BROD - Cenu města Uherský Brod převzala v uplynulých dnech spisovatelka Alena Bartošíková. Serveru Zlin.cz to za uherskobrodskou radnici řekla Markéta Švehlíková.

Alena Bartošíková se tak stala 15. nositelkou tohoto významného ocenění.

Na Cenu města Uherský Brod se letos sešlo rekordních 13 návrhů. Některá jména byla navržena vícekrát, celkově tedy bylo navrženo devět osobností z různých oblastí činnosti (Alena Bartošíková, Milan Bouda, Anna Bujáčková, Bohumil Havlík, Jiří Janalík, Jana Dvořáková, Zdenka Miklíčková, Eliška Sušilová a Roman Švehlík).

Alena Bartošíková byla nominována hned třikrát, přičemž návrhy svými podpisy podpořilo dalších 74 lidí. Ocenění převzala za celoživotní práci v oblasti literární tvorby, sběratelství lidových zvykosloví, pověstí a pohádek a mimořádný přínos při uchovávání tradic, folkloru, pověstí a balad regionu.

„Chtěl bych vám upřímně poděkovat za práci pro město Uherský Brod i celý region. Vaše dílo mnoho lidí obohatí, pohladí po duši, potěší, povzbudí. Vzpomenu třeba kouzelný a tajemný svět pohádek a pověstí, které mají své věrné čtenáře napříč generacemi. Pomáhají nám vrátit se do dětství, zažít dobrodružství a alespoň na chvíli zapomenout na mnohdy neúprosnou realitu. Díky, že zlepšujete svět nám všem a přál bych si, abyste ještě dlouho svým nadáním a uměním pomáhala vytvářet lepší a barevnější obraz dnů všedních a svátečních,“ sdělil oceněné spisovatelce uherskobrodský starosta Patrik Kunčar.

S Cenou města je spojena i finanční odměna a Alena Bartošíková už má jasno, jak s penězi naloží. „Ráda bych peníze použila na vydání své další knížky,“ konstatovala Bartošíková.

Alena Bartošíková se narodila 20. dubna 1943 v Uherském Hradišti. Cena města Uherského Brodu je pro ni druhým podobným oceněním – už dříve získala Čestné občanství města Veselí nad Moravou, a to za dlouhodobou publicitu města a života jeho obyvatel. Spisovatelka, sběratelka pověstí a scénáristka ve Veselí nad Moravou žila do svých šesti let, teprve poté se její rodina přestěhovala do Uherského Brodu. Její tatínek zde pracoval jako náčelník železniční stanice.

Počátky její literární tvorby spadají do doby, kdy svým synům vyprávěla různé zážitky z dětství, které prožila na nádraží. Klukům se velmi líbily a ji tehdy napadlo, že by je mohla sepsat. Povídky začaly vycházet v časopise ABC, ta úplně první vyšla v čísle z 8. prosince 1978 a jmenovala se Šupináč. V 80. letech minulého století se začala zajímat o lidovou kulturu a sbírat vše, co s ní souvisí. První kniha O Veselí a Veselanech jí vyšla v roce 1997, dnes jich má na kontě 14. Píše jak pro dospělé, tak i pro děti. Napsala také námět k divadelní hře O studánce Ohloběnce (kterou nejprve v loutkové, později i činoherní podobě nastudovalo Divadlo Brod) a scénář vánočního příběhu O kominickém učni a dceři cukráře, který Česká televize poprvé vysílala v roce 2007 a každoročně jej zařazuje do svého programu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x