Ve Vsetíně bylo otevřeno nové chráněné bydlení

VSETÍN - Ve Vsetíně bylo slavnostně otevřeno nové Chráněné bydlení Vsetín Rokytnice. Serveru Zlin.cz to za hejtmanství uvedla Renata Škrobálková.

Slavnostního otevření chráněného bydlení se zúčastnila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Zařízení se nově stává domovem pro 12 lidí s mentálním postižením, kteří k zajištění svých denních potřeb potřebují nízkou či střední míru podpory ze strany druhé osoby.

Chráněné bydlení bylo vybudováno rekonstrukcí přízemního objektu v majetku Zlínského kraje. „V domě jsou dvě samostatné bytové jednotky, v každém bytě bude žít šest lidí. Prostory bytů jsou dispozičně řešeny bezbariérově. V prvním bytě jsou kromě společného obytného prostoru s jídelnou a kuchyní pouze jednolůžkové pokoje. Druhý byt je dispozičně řešen obdobně, pouze z důvodu umožnění možného partnerského soužití klientů je jeden pokoj dvoulůžkový,“ přiblížila nové zařízení krajská radní pro sociální oblast Taťána Valentová Nersesjan.

Služba, která je obyvatelům chráněného bydlení poskytována, podporuje podle Nersesjan lidi s postižením v tom, aby co nejsamostatněji zvládali péči o sebe, domácnost, orientovali se v dané lokalitě a také se věnovali v rámci svých možností pracovním aktivitám a zájmům.

Nové vsetínské zařízení vzniklo v rámci transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením Zašová. Objekty domova v Zašové, ve kterých byly dosud služby zdravotně handicapovaným poskytovány, jsou budovami bývalého kláštera a klášterní školy. Tady původně žilo 113 klientů. Část z nich se již přestěhovala do nového Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové a dále do chráněného bydlení v Rožnově pod Radhoštěm a ve Valašském Meziříčí. Zbývající část obyvatel najde svůj domov v nově otevřeném chráněném bydlení ve Vsetíně a také v Domově pro osoby se zdravotním postižením Valašské Meziříčí. Výstavba obou zařízení představuje dohromady investici ve výši téměř 48 milionů korun, přičemž minimálně 80 procent nákladů bylo financováno z Integrovaného operačního programu a státního rozpočtu, zbylá část šla z peněz Zlínského kraje.

„Cílem transformace domova v Zašové je zcela opustit objekt v Zašové a umožnit stávajícím uživatelům přejít do malých služeb komunitního typu. Při návrhu dispozičního řešení nových služeb je proto vždy kladen mimořádný důraz na individuální potřeby lidí s postižením,“ řekla radní Taťána Valentová Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x