Slovácké muzeum otevřelo nevšední gynekologickou ordinaci

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění nová výstava, která přiblíží lidem osobu významného hradišťského chirurga a jednoho z prvních soukromých gynekologů a porodníků na Moravě Karla Masaříka. Serveru Zlin.cz to sdělil autor výstavy, historik Slováckého muzea Pavel Portl.

Známou osobností Uherského Hradiště se Karel Masařík stal v 30. letech 20. století a svým novátorským přístupem měnil pohled v oboru ženského lékařství. Pro návštěvníky je připravena řada novinek. Vůbec poprvé Slovácké muzeum využívá počítače s dotykovými obrazovkami. V netradičně pojatém výstavním prostoru nechybí ukázka, jak vypadal třeba dětský pokojík v sanatoriu nebo operační sál. Tříměsíční trvání výstavy oživí besedy s lékařskou tematikou, Vánoční strom splněných přání, lednové překvapení a Valentýnské finále.

„Je velká škoda, že se nedochovaly žádné písemnosti, které by nám více prozradily o Masaříkově životě. Velmi rozsáhlou pozůstalost se podařilo Slováckému muzeu získat v roce 2009 od jeho praneteře, paní Danuše Kheilové z Brna. Z dochovaných předmětů se dá jednoznačně usoudit, že to byl velmi pokrokový muž. Patřil mezi první profesionální gynekology v kraji, i když spíše pro movitější ženy. Ty ostatní musely rodit s pomocí porodních babiček,“ konstatoval Pavel Portl.

Karel Masařík se narodil 23. února 1883 v Praze na Smíchově. V Praze také absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Do Uherského Hradiště se přestěhoval v roce 1918 ve svých 35 letech. „V nově postaveném domě ve Svatováclavské ulici si Masařík v roce 1928 otevřel léčebný ústav s pěti pokoji, operačním sálem a rentgenem. V roce 1948 byla na něj uvalena národní správa na základě Benešových dekretů, ovšem později byla zrušena,“ poodhalil Portl příběh sanatoria muže, který lékařskou službu proměnil v nadprůměrně prosperující praxi.

Výstavní sál bude napěchován několika sty exponáty – originálními lékařskými pomůckami a předměty. „Dochovány jsou původní léky, předměty používané pro anestezii jako jsou éterové masky nebo inhalátory éteru, chirurgické nástroje, například trhače mandlí, kostní kleště, ostré lžičky k odebírání tkání, trokary k otevření tělních dutin, a samozřejmě gynekologické předměty: odsávačky mateřského mléka, stetoskopy nebo porodnické kleště. Za pozornost stojí také soubor několika set vzorků lidských a zvířecích tkání. Z původního vybavení se dochovala nemocniční lůžka a stolky, i některé kusy nábytku,“ vyjmenoval Portl, co vše se v tehdejším sanatoriu nacházelo.

Během příprav výstavy bylo podrobně zdokumentováno vybavení sanatoria. Stranou pozornosti nezůstává ani zmínka o tom, co měl v plánu ještě realizovat a také to, co zůstane zahaleno pod rouškou tajemství a nepotvrzených spekulací. „V pozůstalosti jsem objevil také speciální nástroje, které potřeboval pro gynekologické zásahy. Na to, že ve své ordinaci MUDr. Masařík pravděpodobně prováděl i potraty, ukazují potratové kleště, kyrety a Naegelův lebeční perforátor,“ naznačil Portl, kterému se podařilo v nedávné době nově také zjistit, že Masařík měl v plánu výstavbu moderního sídliště rodinných domků. „Nakolik moderní byl Masaříkův léčebný ústav, ukazuje třeba sterilizátor, umělé horské slunce nebo částečně dochovaný rentgen, pravděpodobně německé výroby. Všechny tyto předměty jsou vystaveny,“ vrátil se Portl zpět k charakteristice výstavy.

Interaktivní výstava nabídne pobavení i poučení. Na rentgenovém zrcadle si mohou návštěvníci zkusit roli operatéra a podívat se na různé rentgenové snímky. Na originálním lehátku pro nemocné pak vyzkoušet provedení akutní první pomoci zlomené končetiny s využitím netradičních věcí, jako je deštník, vařečka nebo větev. „Přes dotykové obrazovky bude možné zhlédnout několik desítek fotografií zajímavých předmětů, na unikátních filmech z 30. let uvidí lidé pohyb kostry pod rentgenem, provádění první pomoci nebo porod císařským řezem. Pobavit se návštěvníci mohou u skládaček a puzzle a své znalosti si budou moci ověřit prostřednictvím kvízu.

Výstava potrvá do 14. února 2016.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x