Zlín chce za 70 milionů proměnit bývalý Dům umění na Památník Tomáše Bati

ZLÍN – Zlínský magistrát chce proměnit bývalý Dům umění zpět na Památník Tomáše Bati. Celkové náklady se odhadují až na 70 milionů korun, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Primátor Miroslav Adámek považuje obnovu památníku za jednu z priorit. Město jedná s ministerstvem kultury o podpoře ve výši 32 milionů. „Jsme blízko dohodě. Pokud opravdu peníze z ministerstva dostaneme a svůj souhlas vysloví rada a zastupitelstvo, zahájíme práce,“ uvedl Adámek.

Vzhledem k finanční náročnosti bude přestavba rozdělená do několika etap. Pomoci s obnovou památníku může i veřejnost nebo instituce v rámci sbírky nazvané Zlíňané sobě. „Přestože je projekt stále ještě před zahájením, čtyři dárci poslali na účet celkem 146 tisíc korun,“ uvedl Dvořák. Nejvyšší částku dala Teplárna Otrokovice, a to rovných 100 tisíc korun. „Mohu všechny ujistit, že peníze ze sbírky půjdou na dobrou věc. Památník Tomáše Bati je klenotem našeho města a evropské architektury, svým významem je srovnávána například s brněnskou vilou Tugendhat,“ zdůraznil Adámek.

Zájemci mohou peníze poukázat prostřednictvím darovací smlouvy nebo přímo na bankovní účet 55515222/0800. Zatímco u vnějšího vzhledu budovy není pochyb, že se vrátí do podoby ze 30. let minulého století, o vnitřním uspořádání a náplni se debaty ještě vedou. „Památník je označován za budovu – sochu, architektonický klenot Zlína. S tímto vědomím k němu přistupujeme,“ ujistil náměstek Dalibor Stříbrný, který má na starosti kulturu.

Výstavba Památníku T. Bati začala v roce 1933. Uzavírá stoupající parkový prospekt mezi internáty. Podle původního návrhu měl celý komplex obsahovat skupinu budov studijně vzdělávacího charakteru vrcholících na ose parku objektem Památníku Tomáše Bati, který zahynul v roce 1932 při letecké katastrofě. „Došlo však jen k částečné realizaci památníku a dvou studijních ústavů,“ doplnil Dvořák. V roce 1954 byl památník přestavěn na Dům umění a vznikly v něm prostory galerie výtvarného umění a zlínské filharmonie. V roce 2009 objekt z větší části opustila Filharmonie Bohuslava Martinů, v roce 2013 Krajská galerie výtvarných umění,“ dodal Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x