Rožnov bude letos spolupracovat s městy v Maďarsku, Polsku, Německu i na Slovensku

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Program spolupráce mezi partnerskými městy Rožnova pod Radhoštěm na rok 2016 podepsali starostové Bergenu, Śremu, Körmendu a víceprimátorka Považské Bystrice. Programy obsahují téměř 50 konkrétních aktivit, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

V rámci jednání starostů všech partnerských měst o spolupráci v dalším programovém období Evropské unie podepsali představitelé všech partnerských měst Rožnova programové dodatky partnerských smluv na rok 2016.

„Nejširší program spolupráce máme se slovenskou Považskou Bystricí. Pro příští rok plánujeme celkem 26 aktivit, do kterých se zapojí především děti a mládež. Ať už se jedná o společná vystoupení souborů Základní umělecké školy Rožnov, folklorních souborů nebo o účasti například na mládežnických házenkářských turnajích na Slovensku i u nás v Rožnově,“ popsal starosta města Radim Holiš, podle kterého nebudou chybět ani tradiční akce jako například Bezhraniční valašení nebo účast slovenských sportovců na Běhu rodným krajem Emila Zátopka.

Trojstrannou smlouvu má Rožnov také s polským Śremem a německým městem Bergen. „Tam chceme opět vyslat studenty gymnázia na jazykový kurz němčiny a do Polska se vydají mimo jiné děti na prázdninové tábory nebo sportovci na Dny Śremu. Podobné je to i s maďarským Körmendem, kam v příštím roce vyjede minimálně jeden folklorní soubor na tamní festival a chystáme také rozsáhlejší spolupráci v oblasti architektury a sochařských sympozií, která jsou v Körmendu pravidelně pořádána a u nás se dají propojit například s Ledovým královstvím nebo připravovanou venkovní galerií,“ doplnil výčet podepsané spolupráce starosta Holiš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x