Lékárny Kroměřížské nemocnice se zapojily do kampaně proti nadměrnému užívání paracetamolu

KROMĚŘÍŽ - Lékárny Kroměřížské nemocnice se zapojily do rozsáhlé kampaně, která upozorňuje na rizika spojená s nadměrným užíváním léků obsahujících paracetamol. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Cílem dlouhodobého společného projektu České lékárnické komory a největšího českého transplantačního centra IKEM Praha je zvýšení informovanosti pacientů o volně prodejných přípravcích ze skupiny analgetik-antipyretik.

Kampaň, která potrvá až do konce letošního roku, přitom upozorňuje na základní rizika, která mnozí pacienti podceňují. „Lidé by měli při užívání paracetamolu dbát na správné dávkování a přesvědčit se, zda neužívají více léků se stejnou účinnou látkou. Zvýšení dávky neznamená zvýšení účinku. Naopak to může znamenat větší riziko nežádoucích účinků. Rozhodně není dobré paracetamol brát při nebo po konzumaci alkoholu. Ten totiž násobí škodlivý účinek paracetamolu a poškozuje játra,“ upozornila Iva Úlehlová, zástupce vedoucího kroměřížské lékárny.

Lékárníci Kroměřížské nemocnice jsou nejen v rámci této kampaně připraveni pacientům poradit s výběrem vhodných léků při jejich léčbě, stejně jako přispět k osvětě o uváženém užívání léků s paracetamolem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x