Tomáš Kostrhůn: v psacích strojích jsme byli světovou velmocí

DRŽKOVÁ - Někdo má rád holky, jiný vdolky...a někdo třeba psací stroje. Tomáš Kostrhůn není mezi sběrateli žádnou ultrarenomovanou osobností. Jsou jistě ti, kteří mají strojů více. 31 "mašin" vystavuje v Držkové jen tak pro radost sobě i blízkých, některé psací stroje má půjčeny od přátel. Umí o nich moc zajímavě coby opravář kancelářských strojů vyprávět.

Kdepak ty skvosty normálně uchováváte?

Některé doma v garáži, jiné na chalupě. Různě, každý ale mám v dokonalém stavu, je to moje chlouba. Kdo by je ostatně neměl mít pěkně „napucované“, než jejich opravář.

Dnes naprosto všude počítače, ale ve dvacátém století byly králem psací stroje, co říkáte…

No to bezpochyby, jen si uvědomte ten rozdíl mezi psaním ručně a na stroji. To byl nebetyčný pokrok. Psací stroje nechyběly nikde, v úřadech, školách, v domácnostech. Byl naprosto všude.

Jaký tu máte nejstarší kousek?

Mám tu psací stroj z roku 1910, to už je opravdová cennost.

Sám jste uměl psát dokonale?

Ne, neřekl bych, na vojně jsem sloužil u dálnopisu, tam jsem se hodně zdokonalil, ale umění sekretářek, které dokázaly běžně hodně přes dvěstě úhozů za minutu, toho jsem nikdy nedosáhl.

Kolik jste coby opravář psacích strojů měl s kolegy práce?

No, nezastavili jsme se, psací stroje byly všudepřítomné, někdy v padesátých letech vznikl podnik Kancelářské stroje, běžná střední oprava zabrala celou osmihodinovou pracovní směnu. Byly i generální rekonstrukce třeba za dvojnásobný čas.

Je pravda, že jsme byli ve výrobě psacích strojů světovou velmocí?

Naprosto bez nadsázky, ve Zbrojovce Brno byli absolutní machři, byli jsme ve světové špičce, v jakém oboru to můžeme říct dnes?

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x