První Českou cenu za architekturu může získat pět děl ze Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Pět architektonických počinů ze Zlínského kraje postoupilo do užšího výběru prvního ročníku České ceny za architekturu. Z celkových 63 děl vzejde v listopadu finálová desítka a posléze i vítěz, sdělila serveru Zlin.cz za pořadatele Alice Titzová.

Česká komora architektů vyhlásila letos v lednu první ročník soutěže. „Setkalo se to s obrovským zájmem architektů, kteří do ní přihlásili téměř 500 realizací. Sedmičlenná odborná porota ve složení Boris Bežan, Kees Kaan, Ivan Koleček, Miriam Lišková, Joe Morris, Martin Rein-Cano a Jan De Vylder do užšího výběru nominovala 63 děl, ze kterých vzejde zhruba deset finalistů,“ uvedla Titzová.

Mezi 63 děl postoupila i Revitalizace Gahurova prospektu ve Zlíně, zlínský Baťův institut, Revitalizace prostoru Parku Komenského ve Zlíně, dále Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži a Adaptace bývalých zemědělských garáží na zázemí biotopu v Honěticích na Kroměřížsku. „Zda některá z realizací ve Zlínském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 7. listopadu na slavnostním galavečeru,“ dodala Titzová. S díly se porota seznámí v terénu v září.

Podle Titzové jsou tři z pěti projektů Zlínského kraje zrealizované formou architektonické soutěže, kterou Česká komora architektů dlouhodobě prosazuje jako nejkvalitnější a nejtransparetnějsí způsob výběru projektantů. Patří mezi ně všechny tři zlínské projekty. „Gahurův prospekt a biotop v Honěticích byly navíc v minulosti předními českými odborníky nominované na prestižní Evropskou cenu za současnou architekturu za rok 2015,“ dodala Titzová.

Gahurův prospekt tvoří severojižní kompoziční osu centra města, zelenou páteř, která propojuje okolní lesy nad městem s městskými parky. Baťův institut představuje zrekonstruované budovy číslo 14 a 15 ve výrobním areálu Baťovy továrny ve Zlíně. Obě budovy jsou propojené a jsou místem setkávání, výstav a koncertů. Park Komenského tvoří ve Zlíně živý prostor mezi „starým“ a „novým“ Zlínem. Existence Národního centra zahradní architektury je spjaté s provozem, obnovou a údržbou Zámku se zahradami v Kroměříži, což spadá pod kulturní dědictví UNESCO. Dvůr Honětice je historický zemědělský dvůr. Zázemí biotopu je stále více oblíbený typ umělého koupaliště. Ponechaný železobetonový skelet garáží vyplňuje nový program pro občerstvení, půjčovnu sportovních potřeb a hygienické zázemí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x