Nejstarší obyvatelka Uherského Brodu oslavila 101. narozeniny

UHERSKÝ BROD - Nejstarší občanka Uherského Brodu, Emilie Kristová, oslavila v těchto dnech 101. narozeniny. Server Zlin.cz o tom informovala za uherskobrodskou radnici Markéta Švehlíková.

Poblahopřát přišel 101leté ženě také starosta Patrik Kunčar a místostarosta Petr Vrána. „Stále obdivuhodně vitální a usměvavá paní Kristová nejen vzpomínala na nejrůznější události, ale také se živě zajímala o život ve městě. Velmi ji potěšila zpráva, že se na sokolském stadionu po letech opět začalo bruslit – sama ráda bruslívala, je nejstarší členkou brodského Sokola a její strýc za první republiky v zimě plochu stadionu ledoval,“ konstatovala Švelíková.

Emilie Kristová se narodila 24. 1. 1916 ve Vídni jako nejstarší z devíti sourozenců. Malá Emilka se ale záhy ocitla v Uherském Brodě, kam ji vzal s sebou bratr její maminky, který se přes Vídeň vracel z první světové války domů. Chtěl, aby unikla poválečné bídě a na Slovácku se trošku dala dohromady. Do Vídně se paní Kristová už nikdy nevrátila, strýc s tetou, kteří byli bezdětní, si ji vzali za vlastní. Ze svých sourozenců se osobně potkala jen se dvěma. Celý život prožila v Uherském Brodě. Vyučila se obchodnicí a prodávala v obchodě s textilním zbožím. Vdala se ve 25 letech a s manželem vychovala čtyři dcery. Má 10 vnoučat a 19 pravnoučat.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x