Knihovna a muzeum chystají pro děti loučení se školou nazvané Vítání léta

ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně chystají pro děti u příležitosti konce školního roku akci s názvem Vítání léta: Zoohrátky se zvířátky. Serveru Zlin.cz to řekla projektová manažerka krajské knihovny Ludmila Plačková.

Hravé odpoledne pro děti se uskuteční ve středu 21. června v 15.00 hodin v kavárně v budově 15. V muzeu je pro děti připravena filmová dílna již od 14.00 hodin.

„Chtěli jsme pro děti připravit pěkné odpoledne jako rozloučení se školou a přivítání prázdnin a léta. Když nás oslovila Jana Svobodová s tím, že by u nás ráda představila svoji novou knihu Zoohrátky se zvířátky, bylo téma Vítání léta jasné,“ vysvětlila Plačková.

A jak taková kniha vznikla? „Koncept knihy, kdy spojíme ilustrace s návody poučným textem, mě lákal. Oslovila jsem Tomáše Divilka ze zlínské zoo, aby napsal texty. Tomáš mou výzvu přijal, za což jsem mu nesmírně vděčná, protože nikoho, kdo tak poutavě dokáže vyprávět o zvířatech, neznám, sama jeho vyprávění s chutí poslouchám. Jeho texty osloví nejen děti, ale i dospělé a o to nám také v knize jde,“ odpověděla autorka Jana Svobodová. Kniha není zcela věkově vyhraněná. Je pro děti, kterým rodiče budou text předčítat a následně vyrábět dohromady. Stejně tak je i pro samostatné čtenáře a tvořílky, kteří své rodiče naopak mohou znalostmi a výrobkem překvapit.

Děti se dozvědí spoustu zajímavostí o zvířatech, povídání o různých tvorech se ujme Tomáš Divilek ze Zoo Zlín, který je spoluautorem knihy. Ve výtvarných dílnách budou děti moci tvořit podle své fantazie, vyzkouší si různé techniky a něco pěkného si odnesou na památku domů. Pro děti i dospělé může být poutavým zpestřením celého odpoledne filmová dílna Zvířata v pohybu, v níž lektoři Muzea jihovýchodní Moravy s dětmi některá zvířátka dokonce rozpohybují. Dílna začne ve výstavě Kinematograf na 14. budově už od 14.00 hodin. V rámci programu děti také pokřtí knihu, která dala téma celé akci.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x