53 let od smrti Jana Palacha. Ve Zlíně si jeho odkaz připomenou světelným řetězem

Foto: Josef Řezníček
ZLÍN – Ve středu 19. ledna uplyne přesně 53 let od úmrtí Jana Palacha. Na jeho odkaz zavzpomínají také ve Zlíně, kde v rámci street-artového happeningu vznikne světelný řetěz ze svíček dlouhý přes sedm set metrů.

Ve středu to bude právě 53 let, co zemřel na následky svých zranění dvacetiletý student Jan Palach, který se tři dny před tím polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu.

Svoboda je nesmírné bohatství, musíme o ni pečovat i dnes, každý z nás. Proto je tato událost nesmírně emotivní, nabízí možnost rozjímat nad svou osobní situací i společností,” přiblížila důvod pořádání happeningu Jana Kubáčová z Živého Zlína.

Účastníci se mohou k pořadatelům přidat a v tichosti zapalovat svíčky od 16 hodin v horní části náměstí pod Památníkem Tomáše Bati. Poslední svíčky povedou až k dolní části Gahurova prospektu. Řetěz by měl být v plném rozsahu vidět z velké vzdálenosti zhruba za hodinu a půl od začátku konání akce.

Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil.

V předchozích letech se akce zúčastnily stovky lidí. Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je dokonce nejdelším tohoto druhu v České republice.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x