Rožnovská radnice může rozdat skoro 400 nádob na bioodpad

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Skoro 400 nádob na bioodpad může ještě rozdat radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Jsou o objemu 240 litrů a získat je mohu vlastníci zahrad, řekl serveru Zlin.cz mluvčí města Tomáš Gross.

O nádobu mohou žádat vlastníci zahrad s trvalým pobytem v Rožnově. „Přihlášky jsou k dispozici ve vestibulu radnice na Masarykově náměstí nebo elektronicky na  adrese bioodpad@roznov.cz,“ uvedl Gross.

Náklady na pořízení nádob a také spojené se svozem a likvidací bioodpadu bude hradit ze svého rozpočtu město Rožnov, které získalo na celou akci dotaci z Fondu soudržnosti Operačního programu Životní prostředí. „Nádoby na bioodpad budou na základě smlouvy zapůjčeny přímo jednotlivým obyvatelům rodinných domů a zahrad. Podmínkou bude prokázat se vlastnictvím zahrady,“ uvedla Lenka Němcová z odboru správy majetku rožnovské radnice.

Podle ní se bude brát ohled i na efektivnost svozu. „To znamená, že lokality vzdálené a nedostupné pro svozovou techniku mohou být z projektu vyloučeny. O tom, kdy a jak si občané vyzvednou nádobu včetně smlouvy o zápůjčce, budou občané informováni prostřednictvím emailu nebo sms,“ dodala Němcová.

Svoz by měl být zajištěný každé dva týdny v období od dubna do konce října. „Svozovým dnem je středa. Pokud nebude nádoba svezena, měli by ji občané nechat i ve čtvrtek na svozovém místě. V průběhu několika svozů by se měl stabilizovat harmonogram svozových míst v jednotlivých ulicích. Sběrná nádoba musí být v den vývozu přistavena nejpozději v 6.00 hodin ráno na viditelné místo, obdobně jako jsou umisťovány nádoby na komunální odpad,“ objasnil Gross.

Další část projektu se zaměřuje na sídliště. „Už deset stávajících zkušeních nádob posílíme o dalších 20 náddo o objemu 770 litrů na bioodpad. Tyto nádoby budou sváženy celoročně s frekvencí co 14 dní. Vysbíraný bioodpad bude zpracován v kompostárně. Kvalita vytříděného bioodpadu a čistota sběru je klíčová pro výrobu kvalitního kompostu,“ doplnila Němcová.

V současnosti obsahuje komunální odpad asi 40 procent biologicky rozložitelných složek. „Tento vstřícný krok města by měl v budoucnu snížit množství komunálního odpadu produkovaného městem a umožnit občanům nejen pohodlně likvidovat odpad ze zahrad, ale také naučit se vytřiďovat bioodpad z domácnosti jako slupky, zbytky ovoce a podobně, který by jinak zbytečně skončil v černé popelnici na komunální odpad,“ uzavřela Němcová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x