AKTUÁLNĚ: Fúze nemocnic se odkládá. Zastupitelé její projednávání zrušili

ZLÍN – Nemocnice ve Zlínském kraji se spojovat nebudou. Alespoň prozatím. Krajští zastupitelé v pondělí na svém zasedání totiž tento bod, v němž se mělo jednat o sloučení nemocnic do jedné akciové společnosti, neprojednávali a zrušili jej.

Bylo to rychlejší, než se čekalo. Hned na začátku jednání zastupitelstva se o slovo přihlásil zastupitel a zároveň také senátor Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci). Ten navrhl, aby se projednávání fúze stáhlo z programu. „Jsou nám předkládány další a nové koncepce a já mám obavu, aby nedošlo ke zhoršení péče našich pacientů. Centrem zájmu by měli být pacienti. Byl jsem šokovaný, když jsem byl nedávno na zlínské interně, jak tam pacienti leží na chodbě a čekají na vyšetření. A tyto lidi určitě nezajímá nějaká fúze. Ztrácí se motivace jednotlivých nemocnic,“ vysvětloval svůj postoj. K jeho návrhu se také připojil i zastupitel Pavel Pustějovský (ANO 2011).

A nakonec pro tento návrh hlasovalo celkem 24 zastupitelů, proti bylo devět, včetně hejtmana Jiřího Čunka. Osm zastupitelů se hlasování zdrželo. Výsledek? Bod projednávání transformace nemocnic byl tedy stažen a případný krok sjednocení zdravotnických zařízení oddálen.

Rozhodnutí zastupitelstva bylo velkým překvapením pro ředitele krajských nemocnic Radomíra Maráčka. „Očekával jsem, že nějaké rozhodnutí bude, ale toto ne. Jsem překvapený,“ reagoval chvíli po hlasování. Podle něj to znamená i pozastavení jednání s pojišťovnami ohledně „Na jedné straně dobře, že to nebylo zamítnuto, protože to znamená, že by zastupitelé byli vyloženě proti, ale zřejmě tu vůle je a chtějí jen další informace. My dál budeme pracovat, v tom se naše práce nemění a budeme čekat, jestli náš projekt bude akceptovaný a dostaneme mandát zastupitelstva kraje k tomu, abychom mohli začít s přípravou projektu fúze,“ mínil Maráček

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL)  se až tak nic zásadního nestalo. „Sice mě to mrzí, ale není to žádná hrůza, protože fúzi chceme udělat až v roce 2020 a do té doby hodláme udělat řadu změn. Naše kroky budou dále pokračovat, například sjednocením programů, počítačových sítí, a dalších. Pokračujeme dál v tom, abychom všechny nemocnice vyléčily v dluhu. Byl tu více než miliardový dluh, Zlínský kraj dal půl miliardy aby jej snížil, dnes je to více než 400 milionů,“ vysvětlil Čunek. Kdy zastupitelstvu znovu předloží návrh na fúzi, zatím přesněji nespecifikoval, pouze naznačil, že to bude až po komunálních volbách.

Transformace nemocnic budí od prvního okamžiku bouřlivé reakce na všech stranách. Zejména zdravotníci se bojí jak o své místa, tak i rušení některých oddělení. Hejtman již několikrát vzkázal veřejnosti, že nic rušit nehodlá, pouze se některé specializované výkony ale budou koncentrovány do nemocnice, která se na zákrok zaměřuje a je vybavena přístrojově a personálně. Fúzi nemocnic už dříve nepodpořil ani Zdravotní výbor Zlínského kraje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x