Vsetínská nemocnice má novou primářku radiodiagnostiky

VSETÍN – Radiodiagnostické oddělení Vsetínské nemocnice má novou primářku Blanku Ludvovou. Vystřídala dlouholetého primáře Radomíra Valu, který sice v nemocnici pracuje, ale chtěl předat primariát mladším kolegům. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Ludvová vyhrála výběrové řízení. Stejně jako u ortopedického oddělení, oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí se jedná se i v případě radiodiagnostického oddělení o generační výměnu. „Primáři Valovi bych ráda poděkovala za dlouholetou práci pro Vsetínskou nemocnici a její pacienty, oddělení vedl 27 let. Nové primářce přeji hodně úspěchů a potřebných sil,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Ludvová pracuje v nemocnici od roku 1994, kdy úspěšně absolvovala studium na Karlově univerzitě. „Rodačka ze západních Čech přišla do Vsetína za manželem internistou. Jejím původním cílem byla pediatrie, ve Vsetíně se však tehdy uvolnilo místo na radiodiagnostice, a tak se začala věnovat této odbornosti,“ uvedla Lipovská.

Dnes volby rozhodně nelituje. „Radiodiagnostika zaznamenala obrovský posun, odbornost se dynamicky vyvíjí, je to velmi zajímavá práce. Když jsem v devadesátých letech přišla do Vsetína, měli jsme jen jednoduchý ultrazvuk, rentgenové snímky jsme klasicky vyvolávali. Velký skok v diagnostice znamenalo pořízení prvního počítačového tomografu, tedy CT,“ uvedla Ludvová.

Podle ní je dnes celé pracoviště kompletně digitalizované. „Máme výborný ultrazvukový přístroj a další vybavení včetně C-ramena na operačních sálech, které využívají traumatologové při osteosyntézách, ale také například chirurgové při operacích žlučníku k ověření průchodnosti žlučových cest a některých dalších zákrocích,“ informovala Ludvová s tím, že nemocnice nyní jedná o možnosti obnovy CT. „Bude to znamenat další posun v diagnostice a velký přínos pro pacienty. Zrychlí se celý provoz, budeme moci realizovat více vyšetření, sníží se dávky záření,“ dodala primářka.

Ve Vsetíně radiodiagnostické pracoviště využívá řadu vyšetřovacích metod včetně CT kolonoskopie. Spolu s Valou se Ludvová věnuje rovněž takzvané periradikulární terapii, tedy cíleným obstřikům nervového kořene pod CT navigací. „Jedná se o další možnost léčby bolestí v oblasti bederní páteře například při výhřezu ploténky, degenerativních změnách, zúžení páteřního kanálu a podobně,“ objasnila Lipovská. „Je to poměrně rychlý zákrok s dobrým efektem, který může přetrvávat měsíce, někdy i roky,“ vysvětlila Ludvová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x