Cenu Pro amicis musae převzala Jana Spathová

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ocenění Pro amicis musae za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu obdržela v prostorách Zimního sálu Stojanova gymnázia na Velehradě Jana Spathová. Serveru Zin.cz to sdělil Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Ocenění, udělované každoročně Zlínským krajem, získala Spathová za mimořádný celoživotní přínos v oblasti záchrany, popularizace a rehabilitace památkového fondu na území Zlínského kraje s národním přesahem.

„Všichni si uvědomujeme, že o naši kulturu i kulturnost je potřeba pečovat a i když někdy můžeme mít pocit, že kultura je taková Popelka, možná právě proto má smysl znovu přemýšlet, co bychom pro ni mohli udělat. Jsem proto velmi rád, že můžeme poděkovat těm, kteří o naši kulturu dbají a intenzivně se jí věnují,“ řekl v úvodu slavnostního ceremoniálu Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro kulturu, památkovou péči, církve, mládež a sport.

Na slavnostním večeru byli přítomni nominovaní na letošní ocenění i jeho držitelé z předchozích let, dále Mistři tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje i tvůrci ocenění titulem ministra kultury Nositelé tradice lidového řemesla, ředitelé kulturních organizací, starostové a zástupci měst a obcí i další osobnosti a přátelé múz, kteří jsou spjati s kulturním děním v regionu i daleko za jeho hranicemi. Večerem provázel moderátor Jan Pášma a program svým vystoupením zpestřil Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad.

Pro letošní rok bylo na ocenění Pro amicis musae nominováno cekem deset osobností: Jan Ambrůz, Vladimír Bleša, Karel Dýnka, Luděk Galuška, Jitka Macková, Josef Ruzselák, Jana Spathová, Lenka Karhanová, Ludmila Staňová a Antonín Veselka. O letošní držitelce této ceny rozhodla odborná komise.

Jana Spathová zasvětila celý svůj život památkám. Věnuje se zejména problematice lidového stavitelství, sakrální architektuře a umělecko-historickým památkám Zlínského kraje. Dvanáct let vedla na Krajském úřadě Zlínského kraje oddělení památkové péče a poté působila pět let jako ředitelka Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Kroměříži. V minulých letech se výrazně podílela na nejvýznamnějších akcích památkové obnovy ve Zlínském kraji. Za všechny lze jmenovat například obnovu baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě nebo revitalizaci a rehabilitaci Arcibiskupského zámku i Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži, zaměřené na vznik Národního centra zahradní kultury.

Ocenění Pro amicis musae uděluje Zlínský kraj od roku 2005. Jeho držiteli se doposud stali Karel Pavlištík, Pavel Hejcman, Mojmír Trávníček, Josef Jančář, Otmar Oliva, Helena Chybová, Jiří Severin, Eva Urbachová, Josef Holcman, Václav Maňas ml., Jiří Jilík, Vlasta Grycová, Věra Kovářů, Eva Nováková a Růžena Děcká.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x