Kroměříž se rozhodla snížit cenu za Senior taxi

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice snižuje cenu za využití Senior taxi. Nově od 1. ledna 2019 cestující zaplatí maximálně 60 korun, dosud je využití této služby stálo nejvíce 75 korun, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

Město na příští rok uvolnilo na Senior taxi 400 tisíc korun, což je proti letošnímu roku o 100 tisíc korun více. „Díky tomu můžeme službu zlevnit a zpřístupnit ji většímu okruhu cestujících, například lidem z místních částí,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Zájem o Senior taxi se v Kroměříži stále zvyšuje. Zatímco v době spuštění bylo výjezdů jen několik desítek, v říjnu jejich počet poprvé překročil hranici dvou set – bylo jich 232. „Očekáváme, že se snížením ceny se počet uživatelů této služby ještě zvýší,“ doplnil starosta Jaroslav Němec.

Senior taxi od loňského roku usnadňuje starším lidem a zdravotně postiženým cesty k lékaři, na úřady či na nákupy. Provozují jej Sociální služby města Kroměříže, které jsou příspěvkovou organizací města. Taxík jezdí ve všední dny od ranních hodin až do 15.00 hodin. Využívají ho lidé starší 65 let nebo zdravotně postižení s trvalým bydlištěm v Kroměříži a místních částech města.

Radní Kroměříže stanovili od letošního července maximální cenu za využití Senior taxi na 75 korun, od příštího roku klesne na zmíněných 60 korun. Radnice navíc zrušila nástupní sazbu 15 korun. Taxík je třeba objednat na telefonním čísle 601 086 101. Kilometr jízdy přijde na 15 korun a za každou minutu čekání se účtují dvě koruny. Pokud taxíkem cestuje současně více osob, o náklady se podělí.

„Doposud klienti nejčastěji za přepravu platili 50 korun. Po zrušení patnáctikorunové nástupní sazby by nejčastěji placená výše jízdného měla klesnout na 35 korun, což by mohlo být pro seniory i zdravotně postižené zajímavé,“ uzavřel vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x