První postkomunistický starosta Otrokovic zemřel

OTROKOVICE - Pouhý den před Štědrým dnem, 23. prosince 2018, zemřel první postkomunistický starosta Otrokovic a vynikající veslařský trenér Jiří Kubíček. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Jiří Kubíček prožil s výjimkou krátkého období studií v Otrokovicích celý svůj život. V roce 1990 byl zvolen prvním starostou města. Ve svých 55 letech dostal jako zástupce Občanského fóra důvěru většiny zastupitelů zvolených v prvních demokratických volbách po roce 1989.  „V průběhu dalšího volebního období od roku 1994 pokračoval ve funkci místostarosty a staral se tak osm let díky své původní stavební profesi o rozvoj města, především v oblasti výstavby. Ve spolupráci s tehdejším starostou Stanislavem Mišákem se aktivně podílel na odstraňování následků katastrofické povodně v roce 1997. Svou činnost na radnici ukončil ve svých 63 letech odchodem do důchodu,“ konstatovala Stehlíková.

Jiří Kubíček se kromě své stavební a politické profese věnoval také sportu. Od roku 1961 vedl v Otrokovicích veslařský oddíl. Pod jeho vedením vyrostly největší osobnosti českého a světového veslařského sportu – mistři Evropy a olympijští medailisté bratři Oldřich a Pavel Svojanovští a mistr světa na skifu Michal Vabroušek a celá řada dalších významných veslařů. Jiří Kubíček obdržel při oslavách 140 let českého veslování od Českého tělovýchovného svazu vyznamenání za celoživotní práci a mimořádný přínos pro rozvoj tělovýchovy a sportu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x