V Kloboukách se loni více lidí narodilo, než zemřelo

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Konec roku 2018 ve Valašských Kloboukách pomyslně oslavilo 5 021 obyvatel. Z nich 4 969 bylo občanů s trvalým pobytem a ostatních 52 obyvatel představovali cizinci, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Lenka Zvonková.

Pozitivním údajem je počet narozených, který převládá nad zesnulými. Do klobouckých řad loni přibylo 51 dětí a zemřelo 46 obyvatel.

„Průměrný věk valašskoklobouckého občana je 41 let. Naše město má celkem 3 274 občanů v produktivním věku od 15 do 65 let, 769 občanů mladších a 926 občanů ve věku nad touto hranicí,“ popsala základní charakteristiku Eva Fialová, referentka odboru matriky a evidence obyvatel. „Ve Valašských Kloboukách žije 4 356 občanů, v místní části Smolina pak 289 občanů, v Lipině 238 občanů a nejmenší místní část Mirošov má 86 občanů,“ doplnila.

V průběhu roku se do města přistěhovalo 113 občanů a 126 se jich odstěhovalo. Změnu bydliště přímo ve Valašských Kloboukách provedlo 85 občanů. „Přiděleno bylo osm nových čísel popisných, takže Valašské Klobouky mají celkem 1 102 čísel, Lipina 115, Smolina 104 a Mirošov 49,“ uvedla Eva Fialová.

Mezi 51 dětmi, které se do rodin ve Valašských Kloboukách loni narodily, měly převahu holčičky, kterých maminky povily celkem 28. Rodiče přitom pro své děti stále volí tradiční jména, která se v žebříčku popularity drží už několik let. „U děvčátek je oblíbená Eliška, Lucie a Ema, u chlapců pak Jan, Šimon a Ondřej. V roce 2018 zvítězila jména Lucie a Ondřej, kterými se pyšní čtyři holčičky a čtyři chlapci,“ dodala Eva Fialová. V roce 2018 se uskutečnily čtyři obřady vítání občánků, na něž přijaly pozvání rodiny pětačtyřiceti novorozených miminek. Radnice rodičům k narození potomka vyplácela finanční dar tři tisíce korun a další drobné dárky pro ně připravila i při vítání.

Také další matriční údaj byl pro obě pohlaví vyrovnaný, a to souhrn zesnulých. Zemřelo celkem 46 občanů, přičemž se jednalo o 23 žen a stejný počet mužů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x