Památky ve Zlínském kraji chystají zahájení nové sezony

ZLÍNSKÝ KRAJ - Hrad Buchlov a zámky v Buchlovicích, Vizovicích a Arcibiskupský zámek v Kroměříži zahajují letošní sezonu již poslední víkend v březnu. V nové sezoně se lidé mohou těšit na květinové výstavy v Buchlovicích, na oblíbené noční prohlídky na Buchlově, dětské hudebně laděné prohlídky ve Vizovicích či na barokní festival na zámku v Kroměříži, serveru Zlin.cz to oznámila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Na Buchlově se mohou lidé, tak jako každý rok, těšit na oslavu Velikonoc, a to v neděli 21. dubna a v pondělí 22. dubna. Náplní bude tradiční velikonoční program s ukázkami zdobení kraslic různými technikami, malý řemeslný jarmark, stloukat máslo budou tetky z Ježova a v dětské dílničce si nejmenší návštěvníci sami ozdobí velikonoční vajíčko nebo vyrobí malou jarní dekoraci. K dobré náladě přispěje cimbálová muzika a košt vína.

V sobotu 18. května se uskuteční pro děti program Večer s mumií ve spolupráci s odborníky z Náprstkova muzea v Praze. V červenci doplní buchlovské renesanční sklepení výstava prací kybersochaře Adama Krhánka, jako doprovodný projekt Buchlovského kování, jehož 14. ročník se uskuteční 13. až 14. července. A chybět nebudou ani Noční prohlídky s Černou paní 25. až 27. července doplněné hranými pověstmi hradu Buchlova. Na speciální gastrookruh hradem Co vonělo z hradní kuchyně se mohou návštěvníci těšit v sobotu 14. září a přitom ochutnat dobové speciality z hradního dymníku. A již tradičně jako každý rok se brána hradu otevře na Štěpána (26. prosince), k vidění bude živý Betlém a výstava betlémů, zájemci si budou moci projít speciální vánoční okruh nebo ochutnat domácí zabijačku či vánoční punč. Na prohlídkovou trasu hradu Buchlova se pak v červnu vrátí zrestaurovaný obraz Leopolda Otislava z Kopenic, který byl pro svou neobyčejnou fyzickou sílu nazýván „moravským Herkulem“ a byl prvním manželem Marie Terezie z Petřvaldu.
Interiéry zámku v Buchlovicích byly otevřeny již o víkendech v březnu. Od 19. do 22. dubna se návštěvníci mohou těšit na záplavu tulipánů a aranžmá z jarních květin. Výstava Tulipománie je jednou z nejvíce navštěvovaných výstav na zámku. V květnu (26. května) je připravena tradiční akce Kosecké písně. Komentované prohlídky zámeckého parku se uskuteční v rámci Víkendu otevřených zahrad (8. až 9. června). Pro děti bude v červnu hrát Divadlo Matýsek (11. až 16. června). Zámek v Buchlovicích je hojně navštěvován i díky květinovým výstavám a i letos jsou připraveny Růže na zámku (5. až 8. července) V červenci (27. července) se chystají i Česnekové slavnosti a program ukončí Vánoce na zámku (7. až 8. prosince). A jako každý rok mohou návštěvníci přibližně od konce května (termín bude upřesněn) zavítat na výstavu fuchsií, dnešní zámecká sbírka má více než 1 200 odrůd a patří k nejvýznamnějším a nejproslulejším sbírkám fuchsií ve střední Evropě.

V současné době probíhá na zámku v Buchlovicích stavební obnova historických štol. Rozsáhlý systém historických kanalizačních a větracích štol je situován pod plochu parku a pod dva osově situované objekty zámku. Cílem obnovy je stabilizace původně navržených odtokových poměrů, zejména z blízkosti budov zámku a jeho podzákladí. První etapa obnovy za více než 11,5 milionu korun má být hotová v prvním pololetí letošního roku.

I zámek ve Vizovicích otevírá své brány 30. března a lidé se mohou těšit na cyklus osmi koncertů vážné hudby Vizovické zámecké kulturní léto Aloise Háby. Ke Dni dětí budou připraveny dětské hudebně laděné prohlídky (2. června). Sportovně laděná akce Piknikový a herní den v zámecké zahradě se uskuteční 21. července. Na noční prohlídky si zájemci musejí počkat do 20. a 21. září. A na konci roku nebudou chybět výstavy s vánoční tématikou a výstava betlémů v kapli.

Návštěvníci se mohou těšit na rozšíření reprezentativní prohlídkové trasy o náhledovou místnost – pokoj pomocnice kuchařky. Během letošního roku bude dokončena obnova střechy, komínových těles a podchycení stropu nad hlavním sálem. Dokončení těchto prací nijak neomezí návštěvnický provoz. I v letošním roce budou na zámku pokračovat v dobrovolnické činnosti: účast organizace anglických dobrovolníků The Friends of Czech historical buildings and Gardens na obnově zřícené kamenné ohradní zdi v zámecké zahradě, ve spolupráci s účastníky kurzu památkové obnovy při NPÚ, obor zedník (kameník). Během letošního roku bude restaurován zlacený lustr z reprezentačního sálu a rozměrný obraz – scéna se zabitým ptactvem.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži letošní sezonu začal výstavou kamélií v Květné zahradě. Výstava Kamélie mezi živly byla instalována ve Velkém i v Palmovém skleníku. V dubnu (12. až 14. dubna) se Arcibiskupský zámek zapojí do Poutních dnů a při této příležitosti budou v návštěvnickém centru zámku vystaveny zrestaurované rukopisy ze sbírek Arcibiskupství olomouckého: modlitební kniha Seger oder ein Wircker der Tugend dominikána Bertholda z Freiburku (70. léta 15. století) a Graduál chwal Božských Jana Táborského (40. léta 16. století) pocházející z kostela sv. Haštala na Starém Městě pražském. Od 20. dubna do 2. června bude ke zhlédnutí výstava Arcivévoda Rudolf Jan: arcibiskup, hudebník a sběratel. Druhý červnový víkend se uskuteční Víkend otevřených zahrad (8. až 9. června), jehož součástí je i doprovodný program ve spolupráci s projektem ZUŠ Open Nadačního fondu Magdaleny Kožené včetně koncertu Malí velcí filharmonici, na kterém vystoupí žáci veřejných ZUŠ ze Zlínského kraje s Filharmonií Bohuslava Martinů. Součástí víkendu je rovněž Festival regionálních potravin, minipivovarů a krajových specialit.

Další výstava Za chrám, město a vlast (13. června až 29. září) bude věnovaná osobě Karla z Lichtensteinu-Castelcorna, který se po třicetileté válce zasloužil o kulturní a hospodářský vzestup Moravy na evropskou úroveň, shromáždil cenné sbírky obrazů, grafik, soch, mincí, knih a hudebnin. V galerii obrazárny i na dalších místech zámeckého areálu poznají návštěvníci biskupa Karla jako náruživého stavebníka a mecenáše. Součástí výstavy bude i nová expozice mincí ze sbírek, o které se právě Karel z Lichtensteinu-Castelcorna zasloužil. Slavnosti Hortus magicus (9. až11. srpna) s podtitulem festival barokní kultury v kroměřížském Libosadu představí letos už popáté radovánky našich předků v autentických prostorách rekonstruované Květné zahrady.

Netradiční soutěž koňských spřežení v rámci Mezinárodní přehlídky historických zápřeží AIAT (27. až 29. září), při které je kladen důraz hlavně na estetiku, eleganci, tradici a dovednosti vozataje a ovladatelnost koní zahrnuje terénní jízdu s překážkami a vozatajský parkur. Při hodnocení spřežení se posuzuje celkový dojem zápřeže, kompletnost, sladěnost koní, postrojů, vozu a osádky vozu. Těchto soutěží se mohou účastnit vozatajové jak s historickými vozy, zrovna tak se může prezentovat zápřeží v „lidovém“ či „regionálním“ stylu.

Na letošní rok je plánováno zahájení rozsáhlých úprav zejména v Podzámecké zahradě a na zámku. Návštěvníci se nemusejí obávat žádných zásadních omezení.

Metodické centrum zahradní kultury nabízí pro mateřské, základní i střední školy a pro větší skupiny dětí (družiny, kroužky apod.) edukační programy a během prázdnin budou připraveny pro rodiny s dětmi pravidelné programy každé prázdninové pondělí, středu a pátek v Květné zahradě v Kroměříži. K pravidelným akcím patří i přednáškový cyklus Zahradní kultura v souvislostech, který se koná každý první čtvrtek v měsíci.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x