Vzácné šperky z Holešova putují do Uherského Hradiště

HOLEŠOV, UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Vzácné šperky z Holešova putují do Uherského Hradiště na výstavu o pravěkém umění. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Městské muzeum v Holešově ze svých sbírek zapůjčilo největší klenot archeologického fondu – unikátní bronzový depot (soubor šperků) z Tučap. Veřejnost si jej prohlédne na výstavě Umění pravěku. Pravěk umění ve Slováckém muzeu, a to od 12. dubna do 22. září.

Jedinečnost holešovského souboru pravěkých šperků spočívá v tom, že byl nalezen v neporušeném stavu, což není obvyklé. Skládá se ze čtyř bohatě zdobených náramků, osmi prstýnků, 41 nálevkovitých závěsků, 180 pukliček a dalších drobných artefaktů jako drobné drátěné spirálky.

„Je to skutečně laicky řečeno poklad z konce střední doby bronzové. V roce 1924 jej při orbě našel František Nedbal. Je nám ctí, že se Holešov alespoň v nepatrném množství může podílet na významné výstavě pravěkého umění od nejstarších maleb až po rozvinuté šperkařství,“ podotkla muzeoložka Nikol Holubová, která se stará o holešovské sbírkové fondy.

Kromě holešovského bronzového depotu výstava představuje předměty ze sbírek Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Moravského zemského muzea Brno, Jihomoravského muzea Znojmo a Muzea jihovýchodní Moravy Zlín. „Mapuje první estetické a umělecké projevy v našich dějinách, a to s důrazem kladeným na území Moravy. Veřejnost si prohlédne umění paleolitu, neolitu, eneolitu, doby bronzové i halštatské, laténu, doby stěhování národů i raného středověku. Součástí expozice jsou také dvě ojedinělé rekonstrukce – jeskyně s paleolitickými malbami a laténské kultiště,“ dodala Holubová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x