Louka za muzeem se zaplní stánky a food trucky s vybranými lahůdkami a zajímavými pokrmy. Těšit se idé mohou na netradiční delikatesy i zahraniční speciality.
K ochutnání bude široká škála zajímavých pokrmů. Vyzkoušet můžete masa různých druhů, panini, burritos, tapas s mořskými plody, grilovaná marinovaná žebra, kachní speciality, foie gras, sušené hovězí maso s různými příchutěmi a spoustu dalších dobrot.
Pro milovníky extrémních kulinářských zážitků budou opět v nabídce hmyzí delikatesy. Ty přímo před návštěvníky připraví jeden z nejzkušenějších kuchařů jedlého hmyzu a propagátor tohoto druhu stravování Milan Václavík. Kromě hmyzu budou zájemci moci ochutnat také krokodýlí maso, šneky, hady nebo žabí stehýnka.
Návštěvníci si budou moct vybrat i z bohaté nabídky burgerů s trhaným hovězím masem nebo ze specialit mexické či argentinské kuchyně. Chybět nebudou ani sladké pokrmy. Těšit se můžete zejména na nadýchané bublinkové vafle podle tajné rodinné receptury s ingrediencemi, které si můžete vybrat podle své chuti. Nabídku sladkostí doplní i francouzské palačinky, které budou k dispozici i v bezlepkové verzi.
A protože k jídlu patří i dobré pití, doplní nabídku chutí a vůní také kavárna, pivovar, a široká paleta tuzemských vín. Děti mohou ochutnat limonády z domácích sirupů, rakytníkovou šťávu nebo čokoládu, dospělí víno z černého rybízu.
Tak jako v loňském roce, i letos se do programu zapojí uherskobrodští skauti, u kterých si děti budou moct opéct špekáček.
Gastronomické zážitky a nabídku dobrého jídla a pití pod širým nebem bude provázet po celý den i bohatý doprovodný program. V něm se svou kuchařskou show vystoupí ve 13 a v 16 hodin Jiří Babica. V prvním vstupu přímo na podiu připraví pomalu dělané vepřové maso a´la Uherský Brod, ve druhém vstupu bude vařit Thai pánev na žlutém curry. V hlavním kulturním programu vystoupí Petra Černocká a Jiří Pracný. O další hudební vystoupení se postará skupina Dareband a kytarový soubor ZŠ Pod Vinohrady. Do tanečního rytmu dostane příromné vystoupení skupiny Évadées. Hudební program zakončí Diva Baara a skupina Mix Band.
Milovníci koní se mohou těšit na ukázku volné drezury koní, které předvede Jana Plačková ze Zlína. Pracuje s nimi jak ze země, tak i ze hřbetu. Při ježdění její koně fungují pouze na provazových ohlávkách bez uzdění, a nebo v naprosté volnosti na ukazování bičíky. Ve dvou vystoupeních předvede bílou kobylku Sofii, plavého valáška Cookieho a poníka Zoukieho.
Doprovodný program bude probíhat také v atriu Muzea J. A. Komenského. Pro děti zde Divadlo Brod sehraje tři loutkové pohádky. A protože se jedná o gastrofestival, budou to samozřejmě pohádky tematické – O Červené Karkulce, O perníkové chaloupce a O Otesánkovi. Zároveň bude v atriu muzea otevřena nová kavárna v retro stylu.
Po celou dobu Gastro Brod Festivalu mohou lidé navštívit polní ležení vojáků z období občanské války Severu proti Jihu. Nabídne nejen romantiku, ale také syrovost amerického středozápadu. Z ležení budou moci navíc napsat pohled Richmond Post office. A pro ty nejodvážnější vojáci připravují super ostré jižanské chilli. Vstup na Gastro Brod Festival je zdarma.