Kanárek coby postrach tenistů. Antukové kurty už lákají tenisty

STARÉ MĚSTO - Kanec, kanárek, noční i časně ranní tenisové hrátky, hudba, tanec i úplně neuvěřitelné nejen sportovní příhody, které se jednou budou zveřejňovat coby klenot lidského žití, bytí i radostí. To všechno je jeden rozhodně nevšední tenisový areál ve Starém Městě Na Širuchů v těsném sousedství koupaliště i hřišť, kde se začínala psát ligová historie fotbalu na Slovácku.

Genius loci, tedy to cosi stěží uchopitelné ale jedinečné, tu už zase ožívá.

Karel Zálešák, kterého tu zná každý, muž známý prací pro tenis, ale i autor velmi originálního pozdravu totiž: zdarec kanec už už načíná třetí desetiletku.

Už je to opravdu dvacet let, co jste začínali?

Na začátku roku 1999, tedy v minulém tisícileti, jsme si s Lubkou a Pavlem Kudelovými řekli, že to jen tak vyzkoušíme. Jeden bankovní úředník a dva lidé ze sázkovky si prostě umanuli, že budou provozovat tenisový areál s občerstvením. Ono to kupodivu šlo, dnes jsem u toho zůstal sám, přáteli jsme zůstali a když jsme to ke dvaceti letům spočítali, došli jsme k zajímavým číslům.

Ta mne opravdu zajímají. Kolik turnajů máte za sebou?

Máme dohromady za sebou 387 turnajů. Různé, hlavně singlové pro neregistrované hráče, těch je přesně 203, ale i mnoho dalších včetně firemních a štamgastových.

Prý u vás létají i kanárci, což je  mezi tenisty druh ptactva krajně neoblíbený.

Věřte nebo ne, jednoho dne při turnaji se nám na plot u kurtu číslo 2 snesl coby divák opravdový kanárek s křídly. Hned tři zápasy tam následně skončily nepopulárním skore 6:0. Nikdo tam nechtěl jít hrát, jakmile zatoulaný opeřeneček odletěl, už tam nikdo takhle jasně nikdo nevyhrál ani neprohrál.

Specialitkou jsou i noční turnaje…

Uričitě, s živou hudbou, to se asi hned tak nevidí. Mívají zajímavý průběh, jednou jsme dokonce končili v půl sedmé ráno. Pustil jsem si Tučného Snídani v trávě, upravil kurty a jelo se dál, tehdy jsem doma nespal.

Načínáte třetí desetiletku, jak se těšíte?

Moc, vypukne to 28. dubna. Jsme velká spíše veliká parta lidí spřízněných raketami a žlutými míčky… když mluvím o té žluté, otec byl fotbalový rozhodčí a tak mi pujčil žlutou kartu i na tenis. Když někdo ruší dobrou pohodu třeba neurvalým chováním, dostane žlutou, když má dvě, tak se s ním rozloučíme. Bylo za ty roky už pár takových, dodnes mají zákaz vstupu, jde nám o přátelství a pohodu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x