K letošnímu Běhu pro Paměť národa se připojí i Uherské Hradiště

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ve dvou termínech a nejméně na devíti místech se letos uskuteční čtvrtý ročník Běhu pro Paměť národa. V sobotu 18. května poběží lidé i v Uherském Hradišti, informovala server Zlin.cz za pořadatele Petra Kučerová.

Loni běželo „za všechny, kteří to nevzdali“ přes 1 600 běžců a na další rozšiřování sbírky Paměti národa se vybralo 650 000 korun. Letos by organizátoři rádi přivítali o tisíc lidí více.

„Nejde jen o to, že uběhnete jeden, pět nebo deset kilometrů. Zaplatíte startovné, za které se natočí mnoho zajímavých příběhů pro Paměť národa. Ale je to také vzkaz světu, že tu ještě žije spousta lidí, kterým záleží na tom, aby tato společnost nezapomněla, že naši rodiče a prarodiče přinesli mnohdy opravdu obrovské oběti pro naši svobodu,“ řekl Mikuláš Kroupa, zakladatel Paměti národa a ředitel neziskové společnosti Post Bellum, která běh organizuje.

Účastníci závodu mohou i letos symbolicky svůj běh někomu věnovat. V minulých letech si vyráběli odznáčky s heslem „běžím za…“, letos budou mít tuto větu také na startovních číslech. Každý si pak může doplnit jméno osobnosti, které si váží. Ať už to bude Milada Horáková, letci v RAF, odbojáři nebo třeba vlastní teta, která neuhnula nátlaku StB.

Pokračuje také neobvyklá kategorie „běžím kdekoli“, kterou pořádající Post Bellum zavedlo v předešlém roce. K běhu se tak mohou připojit i ti příznivci Paměti národa, kteří to na ostatní místa mají daleko, žijí v zahraničí nebo zkrátka rádi běhají sami. Startovní číslo si takto loni připnuli běžci třeba ve Vrchlabí či Ondřejově, ale i v USA, Řecku nebo Japonsku. Na dálku se k běhu připojilo jednašedesát lidí, kteří za registraci dali přes 27 000 korun.

Od prvního ročníku je běh charitativní – každý, kdo zaplatí startovné, přispěje na další nahrávání vzpomínek na 20. století a rozšiřování sbírky Paměť národa. Startovné je na každém místě jiné, pohybuje se od 200 korun pro žáky a studenty až po 2 000 Kč. Tato maximální částka odpovídá 100 minutám kompletního zaznamenání příběhu pro Paměť národa (natáčení pamětníka na kameru, vedení a přepis rozhovoru, editace, překlad, korektura).

Běh pro Paměť národa nabízí návštěvníkům jak profesionální časomírou měřené trasy na 5 a 10 km, tak symbolický krátký běh (obvykle 1 km) a dětské trasy. Pro juniory bude na všech místech připraven nějaký doprovodný program (ukázky sportů, divadlo, stolní hry…). A i  letos Běh pro Paměť národa podporují patroni, mnozí závod pravidelně každý rok běží. Například olympionici Eva Samková a Vávra Hradilek, sestry Geislerovy, herečky Lenka Krobotová a Petra Nesvačilová nebo novinář Jindřich Šídlo.

„Když mi před čtyřmi lety poprvé zavolali z Paměti národa, neváhal jsem ani minutu a nastartovali jsme spolupráci. Z popelky vyrostl skvělý závod s přesahem,“ řekl šéf časomíry IronTime Jiří Bulan.

„Čím víc lidí s námi poběží, tím víc bude všem sympatizantům nacismu, soudruhům a soudružkám nebo bývalým členům StB jasné, že to s tím budováním lepší, spravedlivější, beztřídní, socialisticko-oligarchické, rasově, kulturně i nábožensky vyčištěné, pro-putinovské společnosti tak jednoduché nebude,“ dodává Mikuláš Kroupa.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x