Kašnu v parku Bastion nechá město opravit

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Téměř 1,5 milionu korun bude stát oprava kašny v uherskohradišťském parku Bastion. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Pášma.

Park Bastion, který je na místě jednoho z jedenácti vnějších prvků barokního opevnění města, nabízí příjemné posezení v centru Uherského Hradiště. Místní kašna, která je zde od druhé poloviny 90. let, ale již tolik požitku nepřináší. Voda z ní se ztrácí a kašna se nachází v nevyhovujícím stavu. Město ji proto nechá opravit.

„Kašna v Bastionu Uherském Hradišti již degradovala a potřebuje komplexnější opravu. Hlavní závadou byl neustálý únik vody skrz vanu kašny. Pohledové obložení kašny je již také zastaralé a povětrnostní vlivy se na něm podepsaly rozkladem materiálu,“ konstatoval Pášma.

Velmi důležitou částí určenou k rekonstrukci je ale samotná technologie kašny. Ve spolupráci s hlavním architektem města Alešem Holým byla zpracována projektová dokumentace na rekonstrukci kašny a doplnění dominanty středového prvku k původnímu kamenu, který bude ve výsledku svým tvarem připomínat hřbet ryby. Dno kašny bude vyzvednuto a celá vana bude opatřena hydroizolací proti úniku vody. Plášť vany kašny bude vyzdoben novým kamenným obkladem.Technologie kašny bude úplně nová v rozsahu současných standardů.

Oprava kašny by měla vyjít na více než 1,4 milionu korun.

Město Uherské Hradiště má celkem devět kašen, dva vodní prvky a čtyři pítka. Vloni byla opravena litinová kašna s pítkem na Zelném trhu, v roce 2017 jedna z nejznámějších historických památek města – barokní kašna na Masarykově náměstí a také kašna ve Smetanových sadech u Slováckého muzea. V roce 2016 se komplexní opravy dočkala kašna na Mariánském náměstí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x