V Uherském Hradišti bude Běh pro Paměť národa

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Běh pro Paměť národa zavítá poprvé i do Uherského Hradiště, v sobotu ho odstartuje Karel Dýnka, sbormistr sboru Svatopluk. Účastníci si mohou zvolit trasu pět nebo deset kilometrů, případě ujít dvoukilometrový okruh po historii města, řekla serveru Zlin.cz za pořadatele Petra Kučerová.

Cílem akce je připomenout osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů a všech bojovníků za svobodu. Výtěžek Běhu umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů.

Běh se už několik let koná v různých městech po celé České republice. Hradiště se letos přidává poprvé, pořadateli akce jsou obecně prospěšná společnost Post Bellum, Gymnázium Uherské Hradiště a Staroměští šohajíci, kteří stojí za festivalem Slovácké léto. „Na běhy máme registrovanou už více než stovku účastníků. Registrovat se ale mohou i ti, kteří se rozhodou běžet na poslední chvíli, a to přímo na Masarykově náměstí před startem běhu,“ řekl Drahomír Hlaváč z Gymnázia Uherské Hradiště. Dodal, že závod odstartuje Dýnka, jehož příběh si mohou lidé připomenout na Mariánském náměstí na výstavě vzpomínek pamětníků 20. století.

Kdo si netroufne uběhnout pětikilometrovou nebo desetikilometrovou trasu, může si zvolit dvoukilometrový procházkový okruh městem se zastávkami u nejvýznamnějších památek. Trasou provedou studenti gymnázia. „Končit bude v nechvalně proslulé uherskohradišťské věznici, která bývá otevřena pouze při mimořádných příležitostech,“ doplnila Kučerová.

Součástí doprovodného programu bude i symbolický dětský běh, atrakce pro děti jako skákací hrad, malování na obličej nebo balonky plněné heliem, dále pak koncert kapel 4 Z TANKU a PSÍK a akuStyk. „Každý, kdo zaplatí registrační poplatek na běh nebo procházku, přispěje k uchování vzpomínek dalších pamětníků 20. století,“ uvedla Kučerová. Někdo může vyhrát i let balónem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x