Ve zlínské knihovně se uskutečnila celostátní konference na téma elektronických služeb

ZLÍN - V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně se uskutečnil 5. ročník celostátní konference Elektronické služby knihoven. Serveru Zlin.cz to sdělila projektová manažerka Gabriela Winklerová.

„Letos se nám podařilo do Zlína přivést přední odborníky z oblasti knihovnictví, informačních technologií a marketingu. Pozvání přijali a svými příspěvky konferenci obohatili profesionálové a guru ve svých oborech nejen z knihovnického prostředí jako například Martin Krčál z Moravské zemské knihovny v Brně, Vít Richter z Národní knihovny ČR, či BookTuber Vojtěch Hamerský a řada dalších expertů,“ řekl Jan Kaňka, vedoucí útvaru odborných činností Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Účastníci z řad pracovníků krajských, městských i mnoha odborných knihoven získali informace například o centrálních službách knihoven, nových možnostech online katalogů a návazných služeb z neknihovního prostředí, o možnostech propagace knihoven a jejich služeb v online prostředí, digitálních knihovnách, o trendech webových prezentací a propagace na sociálních sítích.

Před samotným zahájením se uskutečnil workshop s názvem Příprava projektu změny knihovního softwaru, který vedli Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) a Vít Richter (Národní knihovna ČR). Martin Krčál z Moravské zemské knihovny v Brně se ve svém příspěvku zamýšlel nad tím, proč moderní knihovny potřebují centrální služby, jak je mohou využít ve své každodenní praxi a jakou roli budou hrát v budoucnu. Libuše Nivnická a Gabriela Obstová z Knihovny Jiřího Mahena v Brně představily projekt Moderní a efektivně řízená přátelská knihovna, jehož účelem bylo komplexní řešení modernizace informačního systému. Dana Calábková z Vědecké knihovny v Olomouci hovořila o programování pro děti Coder Dojo a Velký zájem a nadšení mezi posluchači vzbudila Veronika Hyblerová Trachtová z Městské knihovny v Praze, která představila ozoboty a možnosti jejich využití při kurzech programování pro děti.

Druhý den konference patřil moderním technologiím a elektronickým zdrojům. Úvodem vystoupil Vojtěch Hamerský, který účastníky seznámil s možnostmi propagace pomocí video kanálu. V rámci tzv. bleskovek představil Pavel Frčka využití 3D tisku v Městské knihovně v Praze. O propagaci e-zdrojů hovořil David Humpolík a Aneta Pilátová z Ústřední knihovny Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Závěr konference patřil ohlédnutí za dvacetiletým trváním soutěže Biblioweb, které shrnul Jan Kaňka z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x