O debatu týkající se nových linek MHD na Vršavu, do Kostelce, Štípy a Velíkové byl velký zájem

ZLÍN - Zástupci města a Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) představili v obřadní síni radnice občanům podrobnosti projektu nové dopravní obslužnosti Zlína-Kostelce, Štípy a Velíkové. Bateriové trolejbusy na linkách 4 a 5 začnou jezdit do této části města již od 1. června, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Zaplněná obřadní místnost zlínské radnice svědčila o velkém zájmu občanů dozvědět se přímo od vedení podrobnosti o projektu nového systému dopravní obslužnosti městských částí Kostelec, Štípa a Velíková. Ten bude spuštěn 1. června. Místo nepravidelně vedených autobusových spojů na linkách 34, 35 a 36 budou do této části města jezdit v pravidelném intervalu trolejbusy linek č. 4 a 5 a navazující autobus linky 46 ze Štípy do Velíkové.

Primátor Jiří Korec na schůzce vysvětlil, proč nechal realizaci projektu odložit z původně stanoveného termínu 1. dubna na 1. červen. Důvodem byla především obava o bezpečnost cestujících v oblasti Vršavy, kde se v původním termínu ještě nepodařilo zřídit přechod pro chodce se světelnou signalizací. „O zřízení přechodů a plánované zastávky naproti současné točně trolejbusů na Vršavě bylo zapotřebí vést spousty jednání, domlouvat se se Zlínským krajem a získat řadu vyjádření. Bohužel se to protáhlo,“ konstatoval primátor.

Dvouměsíční odklad realizace projektu přinese cestujícím v oblasti Vršavy přechod pro chodce i trolejbusovou linku se samostatným označením 44 (v dubnové verzi jízdních řádů měly tyto spoje označení 4V). Ta bude jezdit z obratiště Antonínova na točnu Vršava, dokud nebude zprovozněna zastávka na opačné straně silnice. Na přání obyvatel Kostelce a Štípy bude nyní vedeno i několik spojů s označením 4x a 5x po zkrácené trase přes zastávku Kostelec-hřbitov.

Projekt nového systému dopravní obslužnosti Kostelce, Štípy a Velíkové na besedě podrobně představil pomocí názorné prezentace vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek. Účastníci schůzky potom měli možnost klást dotazy, ptát se na detaily projektu nebo vznášet připomínky. Na všechny podněty bezprostředně reagoval primátor Korec, radní pro dopravu Michal Čížek, vedoucí Odboru dopravy David Neulinger a ředitel DSZO Josef Kocháň, který zájemcům rovněž nabídl dodatečnou konzultaci některých specifických dotazů na půdě dopravní společnosti. Dvě podobné besedy se uskutečnily již dříve přímo v městské části Velíková a zástupci DSZO se samostatně setkali na toto téma rovněž s pracovnicemi úřadoven místních částí, kterých se projekt týká.

„Obyvatelé Kostelce, Štípy a Velíkové dostanou více spojů a provoz MHD bude v této části města ekologičtější. Město teď musí dodržet plánovaný harmonogram stavebních prací. Všechny práce, včetně změn, které jsme dojednali s obyvateli dotčených částí během posledních měsíců, by měly být hotovy do roku 2020,“ dodal radní Michal Čížek.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x