O titul Regionální potravina bojovalo ve Zlínském kraji 138 produktů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Letos se o titul Regionální potravina ucházelo ve Zlínském kraji celkem 138 produktů od 39 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Dnešní zákazník se totiž zaměřuje především na kvalitu a čerstvost a tyto parametry výrobky s puncem Regionální potravina rozhodně splňují.

Přívlastek regionální se v případě těchto potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. „Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní. Značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců,“ upřesnila za Státní zemědělský intervenční fond jeho mluvčí Vladimíra Nováková.

Komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR navrhla udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2019 celkem osmi výrobkům, například tlačence speciál od Milana Žabčíka, BIO sýru s bílou plísní z firmy Javorník – CZ, kefírovému meruňkovému mléku z Mlékárny Valašské Meziříčí, pšeničnému chlebu se špaldou od Radka Císaře, Staročeskému medovníku od výrobce Medoks, Jarošovskému 12% ležáku z Jarošovského pivovaru, Talašovu kysanému zelí od Jiřího Talaše a včelímu lipovému medu od Karla Kolínka.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x