Vesnicí roku Zlínského kraje je Ratiboř

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ratiboř na Vsetínsku se stala Vesnicí roku 2019 Zlínského kraje a postupuje do celostátního kola. Celkem se do letošního ročníku přihlásilo osm obcí Zlínského kraje, řekla serveru Zlin.cz Michaela Doleželová z krajského tiskového oddělení.

Ratiboř získala za vítězství zlatou stuhu. „Dostala ji za strategické plánování, intenzivní přístup k obnově vesnice, za podporu vzniku a udržování lidových tradic a jejich prezentaci, aktivní a bohatý kulturní společenský život a pestrou spolkovou činnost,“ uvedla Doleželová.

Ratiboř postupuje do celostátního kola. „Smyslem soutěže je, aby se lidé ve vesnici zastavili a ohlédli se, co se za ty roky, které tam žijí, změnilo k lepšímu. Aby si uvědomili, jaký potenciál vesnice má, a ubezpečili se, že se v jejich vesnici dobře žije,“ uvedl radní Jan Pijáček. Podle něj to může motivovat i lidi při změně bydliště.

Osm přihlášených obcí navštívila komise v minulém týdnu. Zástupci obcí mohli prezentovat rozvojové dokumenty, investiční záměry, úspěšné realizace, spolkovou činnost, péči o zeleň i krajinu a podobně. „Při návštěvách obcí jsme viděli zodpovědné rozvojové a strategické dokumenty, mnoho zrealizovaných užitečných projektů, úctu a pokoru k historii místa, osobnostem, energickou spolupráci a vzájemnou podporu napříč obecními spolky, ale i napříč generacemi,“ řekl starosta Slavkova Libor Švardala, který byl členem hodnotitelské komise. „Viděli jsme, jak se v obcích Zlínského kraje dobře bydlí, ale hlavně krásně žije,“ doplnil Švardala.

Starosta obce Ratiboř Martin Žabčík byl spokojený. „Nadšení našich lidí zajišťujících spolkovou činnost nebo zabezpečujících chod vesnice je skutečně velké a myslím, že právě díky tomu jsme se dostali až sem. Nejvíce jsme pyšní na novou mateřskou školku, ale rozhodně tím nekončíme. Nyní plánujeme revitalizovat náves a doufám, že se nám to podaří, abychom mohli slavnostní převzetí ocenění uspořádat už na novém,“ sdělil Žabčík.

Kromě toho získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obec Zašová na Vsetínsku. Diplom za moderní knihovnické a informační služby získly Rymice na Kroměřížsku, diplom za vzorné vedení obecní kroniky Podhradí na Zlínsku a diplom za udržování lidových trdic Ratiboř. Diplom Zlatá cihla dostaly Rymice za komplex domu se službami, ale také Podhradí na Zlínsku za Kapli sv. Zdislavy. Cenu naděje pro živý venkov a za aktivní přístup spolků a místních organizací k volnočasovým aktivitám si odnesly Vítonice na Kroměřížsku. Mimořádné ocenění za podporu inovativních výukových přístupů a rozvoj školského zázemí dostaly Přílepy, mimořádné ocenění za příkladný přístup k podpoře sportu Poličná a mimořádné ocenění za strategický přístup k rozvoji obce Drnovice.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x