Ve Zlíně se začal točit film Smečka o šikaně u hokejové mládeže

ZLÍN – Ve Zlíně začalo natáčení filmu Smečka, který přiblíží šikanu v hokejovém mládežnickém týmu. Snímek režiséra Tomáše Polenského se bude natáčet ve Zlíně a Vizovicích do 25. srpna, řekla serveru Zlin.cz za autory Kateřina Martykánová.

Film zavede diváky do fiktivního hokejového klubu Vlci a do prostředí mládežnického hokeje. „Dospívající chlapci jsou tam vychovávaní podle zákona sály. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou, kde panuje velká rivalita a tvrdé zákony,“ uvedla Martykánová.

Snímek vznikne jako celovečerní hraný debut režiséra Polenského, který je absolventem Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně a FAMU. Sám Polenský má s hokejovým prostředím zkušenost. „Podle výzkumu se téměř každé páté dítě stává obětí šikany. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislosti se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnické sportovní kolektivy jsou jí plné a často je mnohem brutálnější než šikana na školách,“ řekl Polenský.

Podle něj hlavní linie filmu sleduje příběh šestnáctiletého hokejového brankáře Davida. Nastoupí do nového hokejového týmu, který ho ale nepřijme. „Snímek se bude natáčet ve Zlíně a Vizovicích do 25. srpna hned v několika lokacích. Nejvíce času štáb stráví na zimním stadionu Luďka Čajky,“ uvedla Martykánová.

V hlavních rolích se objeví Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Jiří Vyorálek, Vlastina Svátková, Václav Vašák a Patrik Děrgel. „Menší role si zahrají i současní hráči zlínského hokejového týmu Beranů, v roli manažera Vlků diváci uvidí Martina Hostáka, generálního manažera HC Berani Zlín,“ poznamenala Martykánová.

Projekt je připravovaný v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska a Lotyšska, vzniká za podpory Fondu kinematografie, Lotyšského národního filmového centra a fondu Media Creative Europe. „Snímek podpořil také Zlínský kraj částkou dva milióny korun. S orientací v regionu štábu od začátku pomáhá místní filmová kancelář. Její snahou je, aby produkce využívaly co nejvíc služeb v místě natáčení a zapojily do výroby místní filmaře. IS Produkce tak jako koproducent poskytuje pro natáčení část filmové techniky a pomáhá s produkčním zajištěním,“ informovala Martykánová.

Snímek Smečka by měl být hotový na konci letošního roku a zamířit do kin a na festivaly. „Necílí jen na Česko a Slovensko, ale díky popularitě hokeje a aktuálnímu tématu šikany je to projekt s mezinárodním potenciálem,“ dodala Martykánová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x