Lidé z Vizovic loni vytřídili skoro 14 tun elektrospotřebičů

VIZOVICE – Skoro 14 tun starých a nepoužívaných elektrospotřebičů odevzdali loni občané Vizovic. Díky následné recyklaci se podařilo uspořit elektřinu, ropu i vodu a snížily se emise skleníkových plynů i produkce nebezpečného odpadu, sdělila serveru Zlin.cz Ivana Kopečná z vizovické radnice.

Vizovičtí vytřídili přesně 13.862 kilogramů elektrospotřebičů. „Podařilo se uspořit přes 10 tisíc litrů ropy a stovky kubíků vody,“ řekla Kopečná. Podle ní to vyplývá z Certifikátu Enviromentálního vyúčtování společnosti Asekol, který město obdrželo.

Výsledek si pochvaluje starostka Vizovic Silvie Dolanská. „Jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace běžných sto televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska, jsou to impozantní čísla,“ uvedla Dolanská.

Podle Kopečné je pozitivní zprávou pro uživatele počítačů také to, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří spotřebu energie potřebnou pro chod notebooku po dobu necelých pěti let. „Všem těm, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, patří velké poděkování,“ dodala starostka.

Prostřednictvím sběrné sítě společnosti ASEKOL mají Češi k dispozici víc než 17 tisíc sběrných míst. „To je pětkrát více než například v ekologicky vyspělém Rakousku. Sběrný dvůr je už v každé středně velké obci. Zároveň ulice a separační stání jsou doplněné o červené kontejnery na drobné elektro,“ řekla Kopečná.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x