Den uniformovaných sborů předvede moderní i historickou armádní techniku

KROMĚŘÍŽ - Atraktivní program nabídne letošní šestý ročník Dne uniformovaných sborů v Kroměříži. Armáda ČR se kromě vozidel, mezi nimiž nebude chybět například Pandur, pochlubí i přelety svých letadel, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

Technické muzeum v Brně přiveze tank T-34, četnický autokar i dva historické autobusy, které budou vozit návštěvníky okružní jízdou po Kroměříži. K vidění bude také polní obvaziště, polní kuchyně, obrněný automobil PA-II Želva či historická letadla Spitfire, Piper, SE5 a Fokker. Den uniformovaných sborů se uskuteční 5. října od 10.00 do 17.00 hodin na kroměřížském letišti.

„Jsme hrdí na to, že největší přehlídka vojenské, policejní i hasičské historie a současnosti ve Zlínském kraji se koná právě u nás v Kroměříži. Velmi si vážíme i spolupráce s armádou, která ke Kroměříži neodmyslitelně patří. I v letošním roce se návštěvníci mají na co těšit, lákadel je opravdu hodně,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Akce se koná pod záštitou Ministerstva obrany ČR. Pořádá ji město Kroměříž, spolek Biskupští manové z Kroměříže a Technické muzeum v Brně.

K vidění budou letadla Aeroklubu Kroměříž i staré automobily Veterán klubu Kroměříž. Prezentovat se na akci budou aktivní zálohy armády, Policie ČR, profesionální hasiči, kteří zde budou mít opět slavnostní přísahu svých členů, dobrovolní hasiči z Kroměříže, Československá obec legionářská, Komunitní centrum pro válečné veterány, Sokolská župa Hanácká, kluby vojenské historie rekonstruující letectvo Československé lidové armády, Brněnský městský střelecký sbor i Klub Rakousko-uherské armády se svým 8. pěším brněnským plukem. Představí se i Celní úřad pro Zlínský kraj. Ten připravil prezentaci techniky, kterou celníci používají při své práci a která jen tak k vidění nebývá, například unikátní velkokapacitní rentgen umístěný v kamionu.

„Součástí Dne uniformovaných sborů budou opět dynamické ukázky různé techniky. Program ale zahrnuje například také rekonstrukci příjezdu prezidenta T.G. Masaryka na vojenské manévry v Dřínově roku 1929,“ popsala Jitka Hozová z radničního odboru kultury a cestovního ruchu.

Kromě historických autobusů budou také jezdit zvláštní vlaky Kroměřížské dráhy na trase Tovačov – Kojetín – Kroměříž – Zborovice a zpět, kterými se lidé mohou na Den uniformovaných sborů svézt a vystoupit na zastávce Kroměříž – Oskol. „Lidé by měli ve vlastním zájmu využít veřejnou dopravu, protože možnosti parkování automobilů jsou v okolí letiště omezené,“ dodala Hozová. Vstup na akci je zdarma, koná se za každého počasí. Po celý den 5. října bude pro motorová vozidla uzavřena silnice z Kroměříže do Trávnických zahrádek.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x