Během podzimní výsadby přibude ve Zlíně 400 stromů

ZLÍN - Během letošního podzimu nechá město Zlín vysadit téměř 400 stromů. Serveru Zlin.cz to oznámil Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

Výsadba stromů se uskuteční v době od října do konce listopadu. Je ale otázkou, kolik z nich přežije řádění vandalů. Právě s nimi se totiž město v posledních letech čím dál častěji potýká. Mladé stromy byly vždy terčem vandalů, v některých letech jich poničili 19, jindy šest či 21. Letos však už téměř 30.

„Je to pro nás nepochopitelné jednání. Každoročně takto přijdeme o řadu nově vysazených i zapěstovaných stromů, které zničí přímo lidé a my je pak musíme vysadit znovu. Přitom pracovníci odboru zeleně mají již dost práce s tím udržet v období sucha vysazené stromy vůbec při životě,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast životního prostředí. Průměrný strom funguje jako tři i více klimatizačních jednotek. Neposkytuje jen stín, ale pohlcuje i prach a vypařováním vody ochlazuje okolí. Vanddalové tak vlastně škodí i sami sobě. Nejčastěji ničí stromy tak, že jim polámou větve nebo je navrtají. Někdy stromy i ukradnou.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x