Luhačovická radnice rozšíří svůj vozový park o elektromobil a elektromotorku

LUHAČOVICE - Luhačovičtí zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci na pořízení elektromobilu a elektromotorky. Jak serveru Zlin.cz oznámil starosta města Marian Ležák, jde o další krok směřující k podpoře ekologie.

„V rámci našeho města chceme pokračovat v pozitivním přístupu k životnímu prostředí. Proto jsme na zářiovém zastupitelstvu schválili podání žádosti o dotaci na pořízení elektromobilu pro příspěvkovou organizaci Technické služby Luhačovice a také na nákup elektromotorky pro strážníky naší Městské policie,“ nastínil starosta Marian Ležák. Věří, že přístup města ocení obyvatelé i návštěvníci. „Nejenže jde o moderní ekologický přístup, který se snažíme trvale prosazovat. Určitě bude také všem příjemnější, pokud bude kolem nich například svážet odpadkové koše z veřejných prostranství tichý elektromobil bez exhalací než hlučný a kouřící automobil,“ poznamenal starosta.

Malý dvoumístný náklaďáček se sklápěcí korbou, který chce město pořídit, jezdí na lithiovou baterii a vyjde cca na 1,3 milionu korun. Dotace z Národního programu Životní Prostředí by přitom měla být půl milionu. Ze stejného zdroje se počítá také s podporou nákupu elektromotorky pro strážníky Městské policie Luhačovice. Pořízení elektricky poháněného skútru vyjde na cca 60 tisíc korun, dotace o kterou se žádá, je ve výši 20 tisíc. Pokud město obdrží dotace, nákup obou dopravních prostředků se uskuteční v příštím roce.

Nejde o ojedinělou snahu přispět ze strany samosprávy k udržení čistého životního prostředí a zachování krásné přírody, která je pro Luhačovice a okolí příznačná. V souvislosti s elektromobilitou je nutné zmínit, že město nedávno podpořilo budoucí vznik dobíjecí stanice pro elektromobily, kterou chce vybudovat v Luhačovicích jedna z komerčních firem. Známé jsou pak dlouhodobé aktivity podporující správný přístup k nakládání s odpady. Ve městě je zaveden promyšlený systém třídění odpadů. Díky tomu, že Luhačovjané ho uvědoměle využívají, město se také stalo několikrát vítězem soutěže O keramickou popelnici, hodnotící právě nejlepší výsledky v třídění odpadů. Dalším dokladem ekologických snah Luhačovic je i to, že město nedávno začalo hledat alternativní způsoby čištění zarůstajících chodníků bez chemického přípravku. Při hledání řešení před časem vyzkoušelo mimo jiné likvidaci travin z dlažby pomocí stroje řešícího problém horkou párou.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x