Obvinění starosty není o trestné činnosti, ale o politice, říká advokátka kroměřížské radnice

KROMĚŘÍŽ - Policie obvinila starostu Kroměříže Jaroslava Němce z údajné trestné činnosti, kterou podle uherskohradišťského policisty Václava Veselého spáchal při zadávání právních služeb souvisejících se společností Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK). Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

„Kauza Kroměříž vstoupí do právních dějin jako další exemplární případ nezákonné a nedůvodné kriminalizace komunálního politika, který jednal ve prospěch občanů Kroměříže i okolních obcí s cílem ochránit pro ně vodárenskou společnost před hrozící privatizací,“ uvedla advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která město ve věci od počátku zastupuje a která se na oblast samosprávy specializuje již více jak 20 let.

Starostu podpořili členové vedení města, postup radnice jako správný v prohlášení označili kroměřížští Piráti. „Za panem starostou stojíme. Uzavření akcionářské dohody ve VaK považujeme za správný krok, který občanům přinesl prospěch,“ shodli se místostarostové Daniela Hebnarová, Vít Peštuka, Karel Holík a Vratislav Krejčíř.

Akcionářská dohoda ve VaK byla uzavřena v roce 2016 mezi Kroměříží, městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice. Dohoda lidem na 30 let zajišťuje přijatelnou cenu vody, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí právě u měst a obcí, a ne u privátních subjektů. Společnost totiž dříve čelila útokům na převzetí od soukromých společností. Město už za nynější místostarostky Hebnarové, která byla starostkou v letech 2010 až 2014, zvažovalo, jak VaK účinně ochránit. Tehdy byla poprvé oslovena advokátní kancelář PRK Partners, která jako jediná z oslovených specialistů na toto právní odvětví na poptávku města zareagovala kladně.

„Na začátku město nemělo představu, jak zajistit, aby VaK zůstal v rukou měst a obcí. Zadávali jsme proto právní služby postupně formou zakázek malého rozsahu. Zjednodušeně řečeno, nejprve bylo potřeba zjistit, co je možné udělat. Poté jsme zadali právní služby za účelem vypracování akcionářské dohody. Nebylo přitom jisté, zda se to podaří a zda bude skutečně přijata. Další právní služby bylo nutné objednat v souvislosti s útoky, které se objevily po přijetí akcionářské dohody,“ rekapituloval Němec. Proti akcionářské dohodě rázně vystupovalo hnutí ANO.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a další tehdejší zastupitel za ANO Libor Kalousek jako jediní dva zastupitelé Kroměříže akcionářskou dohodu nepodpořili. Vondráček dokonce na radu města přivedl Milana Fritze, bývalého radního Holešova za hnutí ANO a předsedu představenstva společnosti Česká infrastrukturní, která se snažila ve VaK získat majoritu. Když se jí to nepodařilo, nabízela odkup výkonu svých akcionářských práv za desítky milionů korun Kroměříži. Město odmítlo a místo toho uzavřelo akcionářskou dohodu.

„Akcionářská práva, která drží Česká infrastrukturní, po přijetí akcionářské dohody ztratila cenu. Zkazili jsme někomu výnosný byznys,“ mínil Němec. Hnutí ANO v Kroměříži před loňskými komunálními volbami nenechalo na akcionářské dohodě ve VaK nit suchou. Argumentovalo podobně jako nyní policie tím, že prý měla být vypsána jedna zakázka na právní služby najednou. „Těžko město mohlo vypsat jedinou zakázku, když nebylo jisté, jak se věc bude vyvíjet. Na začátku nebylo jasné, že bude uzavřena akcionářská dohoda, a jaké další služby bude město potřebovat. Navíc v oblasti speciálních právních služeb je soutěž kontraproduktivní – nejde přece o to mít službu levnou, ale kvalitní, a advokáty, kterým mohu důvěřovat,“ vysvětlila Zwyrtek Hamplová.

Podle ní je podivné i to, že policie v usnesení o zahájení trestního stíhání cituje pouze kroměřížského zastupitele za ANO Tomáše Opatrného, který se přitom stal zastupitelem města až po rezignaci Radka Vondráčka v prosinci roku 2017, tedy více než rok po uzavření akcionářské dohody. „Pan Opatrný u jednání ani u zadávání právních služeb jako zastupitel nebyl. Je mi proto záhadou, o čem ve věci může svědčit. Policie místo faktů používá pouze právní názory pana Opatrného, který má navíc společnou advokátní kancelář s Radkem Vondráčkem z hnutí ANO. Zpětné názory zastupitele jedné politické strany do policejního usnesení o zahájení trestního stíhání prostě nepatří. Považuji to za ve své podstatě za volající do nebe,“ netajila své profesní zděšení Zwyrtek Hamplová.

Policie také podle ní nepřihlédla k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil, že radnice při uzavírání smluv nepochybila, naopak uvádí názor ministerstva vnitra, které však v této oblasti není kompetentní. Policisté navíc již před obviněním označili starostu v oficiálním dokumentu za pachatele. „Pokud policie uvede namísto slova podezřelý slovo pachatel, musíme se ptát, jaké bylo její zadání. Rovněž téměř po roce prověřování všech listin přijít bez předchozího upozornění na radnici a žádat od překvapených úředníků okamžitý výslech je vysoce nestandardní. Ve své podstatě považuji průběh případu Kroměříž za skandální, obdobně jako byla před časem kauza města Postoloprty. Zásahy do samosprávného rozhodování a zpětné úvahy policistů, co samospráva měla či mohla, a zda byla akcionářská dohoda zbytečná či nikoli, je protiústavní přístup, který nemá obdoby.“

Podnět k ÚOHS i trestní oznámení na policii byly podány až zhruba po dvou letech, a to těsně před loňskými volbami, které starosta Němec po odchodu z ANO v čele kandidátky Nezávislých vyhrál. „Je nad slunce jasné, že už načasováním se jedná o politicky motivované trestní stíhání. Policie v usnesení vůbec nehovoří o tom, jaký motiv by měl mít pan starosta k tomu, aby město poškodil. Společenská škodlivost v jeho jednání absentuje, naopak uzavření akcionářské dohody se ukázalo a ukazuje jako přínosné a prospěšné pro obyvatele Kroměříže. Perličkou na závěr pak je skutečnost, že zanedlouho po uzavření akcionářské dohody zákon samosprávám umožnil poptávat některé specifické služby včetně právních přímo. Takže i kdyby byly výhrady policie směrem k oslovení jedné advokátní kanceláře formálně správné, dnes by se jednalo o zcela legální postup,“ uzavřela Zwyrtek Hamplová.

Ta patrně není v dané kauze žalobcům pohodlná. Státní zastupitelství aktuálně vydalo usnesení, ve kterém ustanovuje městu v dané věci opatrovníka, což znamená, že Zwyrtek Hamplová by nemohla město v pozici poškozeného zastupovat. Ale i proti tomu půjde důsledná obrana. „Odebrat městu právo na samosprávu, a svěřit ji do rukou jednoho z advokátů, aby ten rozhodoval za řádně zvolené zastupitele, nemůže v této zemi nikdo, tedy ani státní zástupce. Půjdeme s daným usnesením k Ústavnímu soudu, protože dané rozhodnutí nemůže obstát,“ uvedla kategoricky advokátka. Ta hodlá být nadále městu odborně k dispozici.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x