Vzácný kostel v Meziříčí je po rozsáhlé rekonstrukci, investorem byl kraj

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Slavnostní otevření opraveného Kostela svaté Trojice se za účasti řady významných hostů uskutečnilo ve čtvrtek 26. září ve Valašském Meziříčí. Památkově chráněný polodřevěný kostel je významnou dominantou města, informoval server Zlin.cz Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

Investorem jeho rozsáhlé rekonstrukce za 12 milionů korun byl Zlínský kraj, který má kostel ve svém majetku. Veřejnosti se kostel poprvé otevře před letošními Vánocemi na tradiční adventní koncert Rybovy České mše vánoční.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo tento kostel zachránit nejen pro naše děti, ale i pro několik dalších generací. Je to o to cennější, že jde o velmi vzácnou stavbu, jejíž vznik se datuje až do 16. století,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který se slavnostního otevření zúčastnil společně se statutárním náměstkem Jiřím Sukopem a radním pro oblast kultury a památkové péče Miroslavem Kašným.

Kostel prošel zásadní rekonstrukcí naposledy před téměř 50 lety. Objekt trpěl zejména zatékáním skrz rozpadající se šindelovou střechu. Vlhkostí byly poškozeny i obvodové zdivo a základové trámy dřevěné části kostela. „Stav objektu byl havarijní a rekonstrukce tudíž nevyhnutelná,“ konstatoval Tomáš Vitásek, ředitel Muzea regionu Valašsko, pod jehož správu kostel spadá.

Na kostele byl proto vyměněn střešní plášť, kdy střecha dostala 50 tisíc nových šindelů. Dále byly opraveny poškozené nosné konstrukce, omítky a trhliny ve zdivu a vyměněna hromosvodová soustava i elektroinstalace. Inovace se dočkal také poplachový systém, který byl nově rozšířen i o elektronické hlásiče požáru. Došlo také na restaurátorské úpravy dveří, mříží, křížů a dalších historicky cenných prvků.
Práce zde trvaly od loňského února do konce letošního července. Akce byla spolufinancována z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury, zaměřeného na nemovité kulturní památky. Kraj z něj získal dotaci 700 tisíc korun.

V loňském roce převedlo město Valašské Meziříčí do vlastnictví Zlínského kraje také pozemek pod parkem u kostela, v majetku kraje je tedy nyní celý areál. Po opravě kostela kraj hodlá realizovat i rekonstrukci tohoto přilehlého areálu. Díky tomu zde vznikne místo pro pořádání kulturních akcí, vzdělávacích aktivit, koncertů, svateb či výstav architektonických, náhrobních a oltářních plastik.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x