Zlínská škola má nové dílny i moderní učebnu za víc než 55 milionů

ZLÍN – Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín má nové strojírensko-plastikářské dílny a moderní učebnu mechatroniky a automatizace. Investorem obou akcí za více než 55 milionů byl Zlínský kraj jako zřizovatel školy, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového oddělení kraje.

Dílny i učebna se dočkaly slavnostního otevření. „Být myšlenkově před průmyslem, to je cíl, který bychom v našem odborném školství měli mít. Je to cíl velmi náročný, ale není nedosažitelný. Dobří ředitelé a učitelé se snaží o to, abychom s průmyslovými podniky mluvili, měli kontakt s praxí, řešili to, co nastane za pár let, a byli na to připraveni. To je nejlepší předpoklad prosperity našeho kraje,“ uvedl krajský radní pro školství Petr Gazdík. Oceňuje také, že se otevře nový obor nazvaný Robotika. „Věřím, že časem bude mít tento obor přesah i na vysoké školy ve Zlínském kraji,“ řekl Gazdík.

Strojírensko-plastikářské dílny vznikly v nově postavené jednopodlažní přístavbě, která je propojená vnitřním schodištěm s budovou Domova mládeže 2 v ulici Růmy. „Dílny jsou vybaveny moderními stroji pro výuku, konkrétně programovatelnými plastikářskými stroji, počítačovými programovacími stanicemi, robotickými soustavami a prostředky na kontrolu jakosti výroby,“ vyjmenoval Vandík. Využívat je budou obory Technolog plastikářské výroby, Mechanik seřizovač, Strojní mechanik a Zpracování usní, plastu a pryže.

Škola je jedinou svého druhu ve Zlínském kraji, která se věnuje plastikářským oborům. „Doposud však nebyla vybavena zařízením, které by sloužilo k výuce mechatroniky a automatizace. To se nyní změní díky nově vybudované odborné učebně. Ta je mimo jiné vybavena vstřikolisem, jedenácti počítači a tiskárnami,“ řekl Vandík.

V teoretické části výuky tak budou žáci pod vedením učitele programovat, nastavovat a simulovat plastikářskou technologii na svých počítačích. Budou taktéž umět programovat a seřizovat přímo i stroj samotný. V praktické části výuky budou vytvářet různé drobnější plastikářské výrobky, které vzniknou vstříknutím plastikářské hmoty do formy. Učebnu budou využívat žáci oborů Mechanik seřizovač, Technolog plastikářské výroby, Obráběč kovů, Strojní mechanik, Elektrikář silnoproud, Mechanik elektrotechnik a Zpracování plastů usní a pryže.

Nové dílny i učebna podle kraje významně přispějí k rozšíření technických znalostí, vědomostí a dovedností žáků školy, což výrazně zvýší možnosti jejich uplatnitelnosti na trhu práce, a to nejen ve strojírenských provozech, ale také ve stále rychleji se rozvíjejícím odvětví plastikářského průmyslu.

Zřízení strojírensko-plastikářských dílen stálo 34,5 milionu korun, kraj přitom využil dotaci 24,5 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady na vybudování učebny mechatroniky a automatizace dosáhly 21,2 milionu korun, kraj využil dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, a to ve výši 17,4 milionu korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x