63. Zlín Film Festival vypukne už ve čtvrtek. Co všechno nabídne?

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Symbolicky 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí, startuje ve Zlíně největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě Zlín Film Festival, který potrvá až do středy 7. června. V jeho průběhu uvidí diváci celkem 295 snímků z 50 zemí. Zlatý střevíček letos převezme herec Pavel Nový, v závěru festivalu potom herečka Zlata Adamovská.

Festival oficiálně odstartuje 1. června v 10 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.

Jedné z animovaných postaviček propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. „Cítím se poctěn, tudíž potěšení je na mé straně,“ reagoval na zprávu o ocenění Pavel Nový a dodal, že s tvorbou pro děti rozhodně ještě neskončil. „Konec konců, měl bych toto léto točit další film pro děti, ve kterém budu ze začátku tajemnou postavou,“ prozradil oblíbený herec.

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. „Letní příběh o romantické první lásce přijedou do Zlína uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly,“ doplnila umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Po skončení projekce bude následovat tradiční zahajovací ohňostroj s hudebním doprovodem, tentokrát věnovaný stému výročí společnosti The Walt Disney. Na působivou barevnou show u Kongresového centra Zlín, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu těšit ve 22 hodin.

Ve svém filmovém programu nabídne festival 295 filmů z 50 zemí světa. Zaměří se na slavnou československou animaci nebo evropské webové seriály pro mladé, tentokrát pocházející ze skandinávských zemí. Tématům určeným nejen mladé generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu.

Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ uvedla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala, že v průběhu celého festivalu je opět připravený pestrý program pro celou rodinu na řadě míst ve městě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x