Týden mobility nabídne v Kloboukách i pumptrackové závody

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Valašské Klobouky)
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Závody na pumptracku, mobilní dětské dopravní hřiště, projížďka po cyklostezce, výzva Do školy pěšky nebo na kole a také Cykloden s různými disciplínami. To vše nabídne pátý ročník Evropského týdne mobility ve Valašských Kloboukách, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Lenka Zvonková.

Všechny aktivity mají zejména žáky základní školy, ale i veřejnost motivovat k šetrným způsobům dopravy.

„Týden mobility malé cyklisty poučí o tom, jak by se měli jako účastníci dopravy chovat, chránit své zdraví, používat reflexní prvky a především správně odhadovat své schopnosti a vyhodnocovat situaci. V různých úkolech si také děti na vlastní kůži ověří, jak dokáží dopravní výchovu uvést do praxe,“ konstatoval Karel Ptáček, místostarosta města Valašské Klobouky.

Včera odpoledne se děti ze školního klubu vydaly na projížďku po cyklostezce z Valašských Klobouk do Brumova-Bylnice. Na deseti tematických stanovištích plnily úkoly ukryté v morseovce a odkrývaly tajenku. „Vstříc jim vyjely děti z brumovské základní školy. Původně bylo plánováno i setkání a táborák, to se ale vzhledem k okolnostem neuskutečnilo. Místo toho nás napadlo zachytit cyklistické dostaveníčko z dronu tak, aby se děti fyzicky nesetkaly, a přitom měly společné fotky,“ podotkl Karel Ptáček.

Ve čtvrtek se žáci druhého stupně zúčastní závodů na pumptracku na Luční, které doprovodí ukázky první pomoci. Akci zakončí závěrečná zkouška dopravní výchovy a předání průkazu mladého cyklisty.

V pátek mohou děti získat za cestu do školy nemotorovým způsobem drobnou odměnu. Výzva Do školy pěšky nebo na kole míří nejen na ně, ale i na rodiče, kteří by neměli své ratolesti alespoň jeden den přivážet autem. Ve školním sportovním areálu pak bude pro jednotlivé třídy zorganizována vzdělávací akce o bezpečném chování v silničním provozu. Skrze různé úkoly žáci zlepší své jízdní dovednosti a vyzkouší si, jak náročné je pohybovat se v terénu s handicapem.

Dětské mobilní dopravní hřiště bude u školy zprovozněno od 15. do 21. září. „Dopoledne budou na světelných křižovatkách, kruhovém objezdu, přechodech pro chodce a železničních přejezdech trénovat žáci. Veřejnost bude mít možnost ve všední dny od 15.00 do 18.30 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin,“ přiblížil místostarosta.

Projekt Bezpečnost silničního provozu ve Valašských Kloboukách podpořil Zlínský kraj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x