Aronie, respektive její dozrávání na keřích, je neklamným znakem horkého léta. Tmavé bobule v sobě skrývají tolik zdraví, že stojí za zamyšlení vrhnout se vedle rybízu, angreštu či borůvek na pěstování. Chuť bývá mírně trpká, ale zdravotní účinky vše přebijí.
Zatímco špačkům a kosům teď hodně chutnají plody kanadských borůvek, temnoplodec – jak hezký název – zůstává těmito nenasytnými žrouty k radosti pěstitelů opomíjen.
„Je to opravdu zajímavé, důvod je myslím jasný,“ říká pěstitel Karel Kellner z Koryčan.
Plody jsou i při současném dozrávání poměrně trpké, což ovšem jen umocňuje jejich prospěšnost.
„Je to přírodní zázrak a účinky na zdraví jsou dokonalé. Aronie potírá civilizační choroby, osvědčuje se při cukrovce, korekci vysokého krevního tlaku, snižuje cholesterol. Má vysoký obsah vitamínů, ale obsahuje i železo, jód, fluor a další podporovatele našeho zdraví,“ vypráví pan Karel s tím, že jsou keře naprosto nenáročné jak na vláhu, tak na přihnojování.
„Opravdu pozoruhodná a málo známá bobulovina. Vědci hovoří i o tom, že jde o prevenci rakoviny tlustého střeva, prostě si aronii nemohu vynachválit. Chuťově je sice poněkud jiná než podobné borůvky, ale když si ji dáte třeba do jogurtu nebo zakysané smetany a přidáte trochu medu, máte dokonalou laskominu. Doporučují teď v létě denně čerstvé plody. A kdo má dobrou úrodu, ať neváhá se zavařením nebo se zamražením,“ vypráví znalec, který si díky přehršli svých pěstitelských úspěšných experimentů získal oprávněně titul koryčanský Mičurin.