Advent je opravdu tady. Josef Krajča rozsvítil svoji úžasnou zoologickou zahradu

foto: Radek Krajča
VESELÁ - Předvánoční čas je skutečně tady. Svým unikátním způsobem to stvrdil Josef Krajča z Veselé na Zlínsku. V neděli navečer rozsvítil svoji úžasnou zahradu, tedy zahradu drátěnou a taky zahradu zoologickou.

Statný a hlavně zdatný sedmdesátník rozhodně nezapře, že celý život pracoval jako elektrikář. Už pár let má na zahradě svítící betlém a teď každoročně přidává další a další unikátní drátěná díla s žárovkami. Jde o zvířata, zpravidla v jejich životní velikosti.

„Loni jsem jich měl čtyřicet, ale abych se nenudil, což já vlastně neumím, přidal jsem ve spolupráci s dalšími členy rodiny a především výtvarně nadanou vnučkou dalších šestnáct objektů. Tentokrát jsem se nechal inspirovat především severními krajinami,“ vypráví mistr oboru, kterému se věnuje opravdu málokdo.

Celému jeho činění požehnal slušovický pan farář Lukáš Jambor, a tak se mohlo v první adventní neděli rozzářit Krajčovo dílo v plné kráse.

„Od loňska jsem přidal například soba, lední medvědy, polární lišku, tuleně, bílého žraloka, z jiných končin světa jsou pak bílý nosorožec, antilopa nebo delfín,“ představuje pan Krajča nové přírůstky své zřejmě světově originální zoologické zahrady.

K vidění bude nádhera až do Tří králů, letos pan Josef rozsvítil o týden dříve než jindy, kdy to bylo zpravidla kolem Mikuláše.

„Věřím, že vydržíme až do ledna, prosím všechny, kteří se přijdou podívat, aby respektovali naše pokyny a drželi se v téhle zvláštní době na rozestupech, budeme rádi, když si lidé budou chránit dýchací cesty, třebaže jsme samozřejmě pod širým nebem,“ nabádá muž, který rozsvěcuje denně neskutečných 36 000 žárovek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x