Adventní čas. Mikuláši, andělé, čerti, Ježíšek, sníh, led. Prostě pravá zima

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Dětské oči teď opravdu nevědí, kam dřív mrknout. Je tu čas adventní, mikulášský, rozsvěcují se vánoční stromy, kolem dokola chodí čerti mnoha druhů a provedení, objevují se andělé i betlémy. Nějak nám ty především dětské krásy příjemně splývají dohromady.

Čerti s beraními kožichy a zvonci mají už od pondělí hodně práce při svých pochůzkách v Lidečku, tradiční to metropoli čertovin u nás ve Zlínském kraji.

„Čertovská družina s Mikulášem chodí i v řadě okolních obcí, ale ti naši musejí vydržet nejvíce, chodí po dědině celé tři dny. Jsou ze tří spolků – hasiči, sportovci a lyžaři. Přeji jim hodně sil, letos je to na sněhu a ledu velice náročné, myslím, že si docela odfrknou, až jim ta dlouhá šichta skončí,“ povídá na jejich adresu starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

„Můj druhorozený syn Bobby měl před čertem na besídce ve školce v Uherském Hradišti docela respekt, je to ještě špunt, je dobře, že si vzal na pomoc mne, ale hlavně staršího brášku Tonyho, zážitek to ale byl skvělý,“ hodnotil předmikulášské čertoviny hrdý táta Karel Zálešák.

V Provodově si čerti nechali obchůzku až na úterý, tady se to už nějaký čas hemží anděly. Ovšem ne ledajakými.

„Máme ve vesnici šest vyřezaných andělů ze smrkového dřeva a teď díky péči šikovných lidí přibyl během rozsvěcení vánočního stromu náš nový betlém. Je ze dřeva a ze slámy, přijďte se podívat,“ láká starosta Jan Talaš.

Zima prostě přispěchala v plné kráse, jak správně poznamenala jedna z maminek. „To je úplná pohádka. Čerti, andělé, Mikuláš, bílý sníh, Ježíšek v jesličkách. Krásný čas.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x