Adventní dárek pro maminku: nádherné pravé hřiby na sklonku listopadu

Houbaření má u nás stále zelenou. Foto: Karel Srnec
ZLÍNSKO - (Ne) známé houbařské přísloví praví: I na adventa v lese, hřib před Karlem se třese. Ano, ano, je to tak. Když vyrazí do lesa Karel Srnec vybaven termoskou s čajem, kouskem jídla a dobrou náladou, nemohou si být jisty hřiby ani v čase, kdy by už vlastně růst vůbec neměly. Ovšem stalo se a patří do houbařských čítanek, které by zmíněný borec mohl přes zimu klidně začít psát...

Přihlásil se advent, lidé tak vyrážejí na vánoční jarmarky na punč či svařené víno a ohlížejí se po dárcích pod stromeček.

Karel na to šel maličko jinak. Vyhradil si nedělní dopoledne na setkání s lesem ukládajícím se k zimnímu spánku. Jeho tradiční, léty budovaný „čuch“ na houby mu ale napovídal, že by nemusel odejít s prázdnou.

Což se také stalo. V okolí Březůvek se mu v popadaném listí ukázalo hned několik „kamenáčů,“ jak pan mistr říká hřibům borovým. My je klidně přenazvěme hřiby adventními…

Nastal problém, který ovšem v mysli trápil nezdolného mistra lesa jen několik okamžiků.

„Je fakt, že jsem s takovým pěkným úlovkem mohl počítat jen v nejhezčích představách, ale vyšlo to. A mám tak naprosto originální dárek. Jako už mnohokrát jsem obdaroval maminku, ale tentokrát to mělo i druhý rozměr. Nedávno slavila krásné kulaté narozeniny. Tak věřím, že jsem ji adventními praváky přidal trochu radosti a dobré nálady,“ hlásil pan Karel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x