Adventní Zlín odstartoval. Před radnicí voní punč a svařák

Adventní čas ve Zlíně začal. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Tohle mají Zlíňané rádi. A samozřejmě nejen oni. Advent je tu a náměstím Míru se nesou první koledy. Lidé se potkávají, jen tak na pár slov a ovšem těší se také na věci výsostně vánoční a zatím tedy, řekněme, spíše adventní. Až do 23. prosince je čeká bohaté občerstvení nejen chuťových pohárků, ale i uší a duší. To díky každodennímu docela pestrému hudebnímu programu.

Před radnicí u stánků se pohybuje celá řada známých zlínských tváří.

Pan Zdeněk má s manželkou jasno. „My jsme všechnu tu pohodu a nastupující sváteční čas přišli ukázat malé vnučce, myslím, že je docela spokojená.“

Když Zlín, pak také Jan Zlínský, rovněž s paní.

„Já jsem po operaci kolena třetí týden v lázních nedaleko na Slovácku, ale řeknu vám, že sem jsem si odskočil moc rád. Je to o setkávání lidí, popovídání i ochutnávce dobrých věcí.“

Což potvrzuje i doprovod. „Moc ráda ochutnám třeba punč, ale i oříšky a nějaké další dobroty,“ těší se paní po jeho boku.

Mladá dvojice v jednom z přepočetných stánků nabízí svařené víno i další nápoje na zahřátí. „Máme finský punč, jelení, kapitánský, záleží, čím si lidé ten horký nápoj chtějí vylepšit,“ říkají oba s tím, že mlsné jazýčky si moc rády dají také dobrý svařák.

Pan František zrovna hledá mezi spoustou návštěvníků náměstí vnoučata.

„Ne neztratí se, támhle je vidím, musejí si to všechno prohlédnout, stánky je lákají barevností a pestrostí,“ uplatňuje svůj specifický neboť malířský pohled na věci adventní.

Jinde chutná celé rodině bramborák, u křídel anděla se moc rády fotí menší i větší děti, jistě jim napovídá, že se blíží další kratochvíle, totiž Mikuláš.

Lidí přišlo v sobotu na úvod hodně, ale stoprocentně jich bude daleko více v neděli v podvečer, kdy se krásně rozzáří velký zlínský vánoční strom.

Zobrazit fotogalerii >>