Advokát ze Zlína si nechal peníze, které měl od státu dostat jeho klient

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
ZLÍN – Až pět let za mřížemi hrozí advokátovi ze Zlína, který zpronevěřil 178 tisíc korun. Peníze měl od státu dostat jeho klient jako odškodnění za nezákonné rozhodnutí soudu, toho však advokát o těchto penězích neinformoval a užil je pro vlastní potřebu.

Jednačtyřicetiletý muž podal trestní oznámení na svého advokáta, prostřednictvím kterého v roce 2021 uplatnil nárok na náhradu škody při výkonu veřejné moci, protože byl nezákonně trestně stíhán a následně zproštěn viny ve všech bodech obžaloby. Za veškeré výdaje související s trestním stíháním požádal stát o vyplacení 282 tisíc korun.

Pracovníci příslušného ministerstva jeho žádost posoudili a na účet jeho advokáta zaslali odškodnění ve výši 178 tisíc korun. Advokát ale muže o kladném vyřízení jeho nároku neinformoval a peníze si ponechal,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Po pár měsících bylo muži divné, že se nic neděje, proto se obrátil na jiného advokáta, který požádal ministerstvo o výsledek žádosti o uplatnění náhrady škody jeho klienta. Dozvěděl se, že peníze již byly před více než půl rokem vyplaceny na účet jeho prvního advokáta.

Na dotaz mu tento právní zástupce odpověděl, že jeho žádost dosud nebyla vyřízena. Muž s ním proto ukončil spolupráci a podal na něj koncem loňského roku trestní oznámení,“ pokračovala Kozumplíková.

Advokát se všemi možnými způsoby hájil, zejména tím, že mu muž dlužil peníze za právnické služby, proto si odškodnění po jejich vzájemné dohodě ponechal.

Provedené prověřování ale ukázalo opak a komisař zahájil proti obviněnému advokátovi trestní stíhání,“ dodala policejní mluvčí s tím, že advokát proti zahájení trestního stíhání podal stížnost, kterou však státní zástupce v uplynulých dnech zamítl.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x