Afričák slaví půl roku! Dostal dort a krásné nové jméno

Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Ve zlínské zoo dnes měli pořádný důvod k oslavě. Její nejvyhledávanější obyvatel, sameček slona afrického, slaví půl roku. Při této příležitosti dostal nejen dárek v podobě ovocnozeleninového dortu, ale hlavně krásné nové jméno!

Půlroční sameček se narodil 6. června 2021 a okamžitě se stal největší celebritou zlínské zoo. Je totiž vůbec prvním mládětem slona afrického, které se narodilo v České republice. Zlínská zoo tak malému „afričákovi“ nachystala překvapení v podobě ovocnozeleninového dortu.

Vůbec poprvé v historii zoo jsme se rozhodli oslavit půl rok od narození, první české africké slůně je totiž opravdu výjimečné a mimořádné. Pro našeho oslavence jsme nachystali vybraný lahůdky, základ dortu tvořily seno, dýně a žluté melouny, nechyběly banány, mrkev, čínské zelí a řapíkatý celer. Dort doplnila také jablíčka a speciální granule, které sameček naprosto zbožňuje,“ uvedla vedoucí marketingu Romana Mikešová.

Chovatelé překvapení nachystali v pavilonu slonů, přímo v pravé poledne pak stádo vpustili dovnitř z venkovního výběhu. „Jak jsme správně předpokládali, největší radost jsme udělali samici Kali, matce slůněte. Ta se od dortu doslova nepohnula ani na krok. Sameček okamžitě našel granulky, sbíral také jadérka z dýní a na jeho chování bylo rozhodně poznat, že ho ten pořádný kopec dobrot naprosto překvapil,“ pokračovala Romana Mikešová.

Zoo také prozradila jméno slůněte. „Výběr jsme tentokrát nechali na chovatelích z pavilonu slonů. Jednomyslně jsme se shodli, že za ta léta úsilí, péče, starostí a tréninku slonů si to zkrátka plně zaslouží. Vybrali krásné africké jméno Zyqarri, což znamená Anděl,“ prozradila s úsměvem Mikešová.

Podle chovatelů je Zyky, jak mu důvěrně říkají, neuvěřitelně aktivní, zvídavý a zdárně prospívá. „Váhu odhadujeme kolem 130 kg, prozatím se nám jej nepodařilo ještě zvážit. Matka Kali o něj skvěle pečuje, neustále ho hlídá, na naši speciální váhu v pavilonu slonů jej ještě nepustila. Zatím je stále závislý na mateřském mléce, sem tam však ochutnává seno nebo jablíčka, ty má moc rád. Narostly mu už zuby, takže vše dokáže požvýkat, zkouší také drobné větvičky ovocných stromů,“ prozradila chovatelka slonů Anna Žákovská.

Návštěvníci zoologické zahrady uvidí slůně každý den v pavilonu nebo ve venkovním výběhu. „První letošní sníh Zykyho pořádně překvapil. Vůbec nechtěl vyjít z pavilonu, nedůvěřivě vše pozoroval. Teď už ale návštěvu zasněženého výběhu zvládá naprosto bez problémů. Kromě matky Kali nejčastěji vyhledává nejmladší slonici Ulu, vytvořili si spolu hezký vztah,“ dodala Anna Žákovská.

Zoo Zlín chová slony africké od roku 2003. Stádo nyní tvoří dospělé slonice Kali, Zola a Ulu a půlroční sameček.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x