Akce Spolu proti melanomu varuje před rakovinou kůže

foto: KNTB
ZLÍN – Evropský den melanomu si krajská nemocnice připomene na náměstí Míru ve Zlíně. V úterý si tam zájemci mohou od 10 do 17 hodin nechat bezplatně vyšetřit znaménka.

Baťova nemocnice si spolu s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou připomene Evropský den melanomu. Na zlínském náměstí Míru tak v úterý 16. května vyroste stan, ve kterém si příchozí budou moci nechat vyšetřit znaménka.  Akce s názvem Společně proti melanomu se uskuteční už počtvrté a jejím cílem je včas předejít závažným onemocněním kůže.

Právě melanom je nejčastějším a zároveň nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže. Nejohroženější skupinou jsou lidé, kteří mají světlou kůži s tendencí ke spálení. Problém ale může nastat i u lidí, kteří se rádi opalují a chodí do solárií. Pozor by si měli dávat také ti, kteří mají velký počet atypických znamének a pih.

„Pro prognózu melanomu je nejdůležitější včasné chirurgické odstranění. Za velmi důležité považujeme pravidelné samovyšetřování kůže, při kterém by nám mělo být podezřelé každé znaménko, které je asymetrické, má nepravidelné okraje nebo barvu, velikost nad 6 milimetrů, a které se mění co do velikosti, tvaru či barevnosti, svědí nebo na povrchu krvácí,“ vysvětlila primářka Kožního oddělení KNTB Hana Tomková. Zároveň doporučuje vyvarovat se delšího pobytu na přímém slunci, nosit vhodné oblečení, sluneční brýle a klobouk.

„Krémy a roztoky s obsahem ochranného faktoru proti ultrafialovému záření jsou jen jedním z pilířů ochrany proti slunci. Měli bychom dávat přednost těm, které zahrnují ochranu před UVB i UVA zářením. Častým problémem je, že lidé aplikují na kůži nedostatečnou vrstvu ochranného prostředku a během dne jeho aplikaci neopakují. Navíc tím, že se při jeho použití tak snadno na slunci nespálí, získávají falešný pocit bezpečí a zůstávají na slunci podstatně déle,“ říká Tomková.

Minulý rok si nechalo na akci Spolu proti melanomu vyšetřit kůži 491 lidí. Z toho 40 z nich putovalo se svým nálezem na detailnější vyšetření.

Zlín je druhým z patnácti měst, kam tato kampaň zamíří. Její součástí bude také doprovodný program o zdravém životním stylu. „Lidé si budou moci například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle nebo provést samovyšetření prsou a varlat na silikonovém modelu. Rovněž si budou moci nechat odborně poradit, jak se chránit před sluncem,“ doplnila tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x