Alena Filípková: tahle sezóna byla vlastně taková rychlovka

SALAŠ - Houbařům je ouvej. Ti, kteří věřili, že se jim říjen odvděčí za slabší letní měsíce i jindy často velmi bohaté září, jsou ve smutku. Podle všeho už to vypadá, že si mohou schovat košíky na příští rok, a že jim končí sezóna, která zrovna bohatá nebyla. Tak to vidí i šéfka Mykologického kroužku ze Salaše ve Chřibech Alena Filípková, vyhledávaná znalkyně a odbornice na slovo vzatá.

Když říkám odbornice, tak mi povězte, jestli už sezóna opravdu skončila. Je to tak?

Momentálně to tak je a musím říci, že žádné velké hody už čekat nemůžeme, pořád ještě věřím, že by se mohly objevit například suchohřiby, ale to už je samozřejmě jen taková a ještě ne jistá náplast.

Hodnocení asi moc pozitivní nebude, ale tu a tam se objevili spokojení houbaři s košíky plnými praváků…

Objevili, ale byl to jen chvilkový jev. Já bych řekla, že to letos byla takový rychlovka, občas třeba praváky vyrazily, ale jen velmi místně a za pár dnů byly pryč.

Dělali jste letos vůbec na Salaši tradiční podzimní výstavu hub?

Zvládli jsme to, ale hřibovitých byl nejméně, co pamatuji. Přesto jsme měli přes 250 vzorků hub.

Lesy už jsou úplně prázdné?

Prakticky ano, chybí vláha, k ránu se objevují mrazíky. Sem tam je k vidění bezcenný ryzec peprný, občas muchomůrka.

Jak to letos bylo s jedovatými houbami?

Bylo jich taky pomálu, občas muchomůrka zelená, citronová, ale taky jen místy. Červená je letos vzácností, jindy posévá celé plochy. Zajímavé je, že se může nakládat do lihu nebo třeba alpy a může pomáhat coby obklad při zánětech kloubů. Já mám ale raději osvědčenější tinktury.

Ty jsou k čemu?

Třeba tinktura z hlívy podávaná na lžičce po kapkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, hřib žlučník je sám o sobě postrach a zničí vám praženici z jiných hub, ale tinktura z něj působí blahodárně třeba právě na játra.

Jaký byl tedy váš letošní nejzajímavější úlovek?

Ráda asi vzpomenu na „happy days“ někdy o prázdninách, kdy jsme na dosud neznámých místech našly s vnučkou krásné praváky. A raritou je určitě pavučinec plyšový. Ten ale prosím nesbírat ani náhodou, jedna z nejjedovatějších ale i nejzákeřnějších hub, otrava se projevuje s velkým odstupem času, kdy už houba nezvratně poškodí například ledviny.

Máte alespoň nasušeny houby do vánoční polévky, jak to činíte léta a každoročně?

Něco málo se podařilo, ale rozhodně musím zklamat kamarády, kteří se na mne spoléhají s tradiční dodávkou, to letos opravdu nemohu sloužit.

Zobrazit fotogalerii >>